Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vacuümbuiscollector

Waar een zonnepaneel zonlicht omzet in stroom, gebruikt een vacuümbuiscollector juist de warmte van zonlicht om sanitair water op te warmen. Het is dus een onmisbaar onderdeel van je zonneboiler installatie. Wat zijn de voor- en nadelen van een vacuümbuis zonnecollector, wat kost het je, met welke belangrijke aandachtspunten houd je best rekening, …? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen vacuümbuiscollector
Prijs vacuümbuiscollector
Belangrijke aandachtspunten
Waarom vertrouwen op een installateur?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn vacuümbuiscollectoren?

Vacuümbuiscollectoren vangen warmte van zonlicht op om je sanitair water (en eventueel ook je cv-water) op te warmen. Door een absorberende coating aan de binnenkant van de dubbelwandige glazen buizen warmt de vloeistof in die buizen snel op zonder warmteverlies. Let op: vacuümbuis zonnecollectoren zijn slechts 1 onderdeel van een zonneboiler. Daarnaast bestaat dit systeem ook uit de volgende elementen:

 • Voorraadvat: eenmaal opgewarmd loopt de vloeistof van de zonnecollectoren naar het voorraadvat. Zo warmt je sanitair water efficiënt op. Je plaatst dit vat best zo dicht mogelijk bij de vacuümbuiscollectoren om warmteverlies te vermijden.
 • Collectorcircuit: hierbij gaat het om de leidingen tussen de vacuümbuiscollectoren en het voorraadvat. Deze zijn gevuld met een speciale vloeistof die de opgebouwde warmte vasthoudt.
 • Pomp: de opgewarmde vloeistof binnen het collectorcircuit wordt door de pomp naar het voorraadvat getransporteerd.
 • Regelaar: hiermee meet je de temperatuur van de vacuümbuiscollectoren en regel je de werking van de pomp.
 • Bijverwarming: is de voorraad warm water op of schijnt de zon niet? Dan gebruik je de bijverwarming om je sanitair water op de gewenste temperatuur te brengen.

Zonneboiler met vacuümbuiscollectoren laten plaatsen? Vind een erkende installateur actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

vacuumbuiscollector

 

Voor- en nadelen van een vacuümbuiscollector

Met vacuümbuiscollectoren verwarm je je sanitair water op duurzame wijze. Welke andere voordelen heeft dit type zonnecollector? En zijn er ook nadelen aan verbonden? Een kort overzicht:

 

Voordelen vacuümbuiscollector

 • Hoog rendement in Benelux: het rendement van vacuümbuiscollectoren is het beste in een zacht, gematigd klimaat. Zo werken ze vooral goed bij diffuus licht en zijn ze dus ideaal in landen als Nederland en België.
 • Snelle opwarming van sanitair water: een vacuümbuis zonnecollector produceert hogere temperaturen dan vlakke plaatcollectoren, met als gevolg dat sanitair water sneller opwarmt. Ook zijn ze erg goed geïsoleerd en heb je weinig last van warmteverlies in de winter of als de zon niet schijnt.
 • Flexibele plaatsing: ondanks de vereiste hellingshoek (20 à 60 graden) zijn vacuümbuiscollectoren flexibel inzetbaar en op verschillende manieren te plaatsen. Denk aan inbouw op een hellend dak, met een opbouw op een plat dak, … Daarnaast zijn ze zelfs aan wanden te monteren als je op het dak geen ruimte meer hebt.

 

Nadelen vacuümbuiscollector

 • Hogere kostprijs: een vacuümbuiscollector is duurder dan een vlakke plaatcollector. Zo kosten ze gemiddeld € 80 meer per m². Echter is de terugverdientijd wel korter en is het op termijn dus voordeliger.
 • Gevoeliger voor schade: vacuümbuis collectoren zijn wat gevoeliger voor schade. Het is dus aan te raden om een onderhoudscontract af te sluiten bij een erkende installateur.

 

Kies ik best voor een vlakke plaatcollector of vacuümbuiscollector?

Welk type collector je best kiest voor je zonneboiler is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan het buitenklimaat, je budget, de beschikbare hoeveelheid ruimte op je dak, … Geniet van gericht advies en prijzen op maat van 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Prijs vacuümbuiscollector

Ben je geïnteresseerd in vacuümbuis collectoren? Hou dan rekening met een gemiddelde prijs van € 700 à 750 per 2,5 m², excl. plaatsing. Let op: deze collectoren vormen slechts 1 onderdeel van een zonneboilersysteem. Op welke totaalprijs mag je gemiddeld rekenen voor een volledige zonneboiler? Enkele richtprijzen op een rij:

Aantal personenVolume zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2150 liter€ 2.500 - 3.500
3 - 4250 liter€ 4.000 - 6.000
5 - 6300 liter€ 5.000 - 7.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten niet alleen per project, gekozen type collector, boilervolume, … Ook variëren tarieven van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

vacuumbuis zonnecollector

 

Belangrijke aandachtspunten

Op zoek naar een vakman om een zonneboiler te laten plaatsen? Let dan in ieder geval op de onderstaande aandachtspunten als je voor vacuümbuis collectoren kiest:

 • Hellingsgraad zonnecollector: een vacuümbuiscollector functioneert niet goed als deze recht op een plat vlak is gemonteerd. Zorg altijd voor een hellingshoek van 20 à 60 graden.
 • Weersomstandigheden: vacuümbuiscollectoren zijn door hun open structuur niet zo gevoelig voor windbelasting, maar nemen tegelijkertijd minder warmte op in de volle zon dan vlakke plaatcollectoren. Het wisselvallige, milde klimaat van de Benelux is dus ideaal voor een vacuümbuiscollector.
 • Voorraadvat: het volume van het boilerreservoir is afhankelijk van je huishouden. Gebruik je veel warm water of heb je een groot gezin? Dan zal het voorraadvat ook wat groter moeten zijn. Voor een gemiddeld huishouden van 3 à 4 personen is een volume van 250 liter aangeraden.
 • Gewicht zonnecollectoren: een enkele vacuümbuis zonnecollector weegt al gauw zo’n 30 kg. Het is dus goed om de staat van je dak te laten controleren voor je de zonnecollectoren laat monteren.
 • Zonneboiler of zonnepanelen: wil je jouw huishouden onafhankelijker maken van fossiele brandstoffen? Dan is een combinatie van een zonneboiler met zonnepanelen mogelijk. Zo geniet je van duurzaam opgewarmd sanitair water én groene stroom.

BELANGRIJK: een erkende installateur van zonneboilers houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten voor een optimale plaatsing en dito rendement. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere installateurs!

 

Waarom vertrouwen op een erkende installateur?

Ga je vacuümbuiscollectoren installeren? Schakel dan zeker een erkende vakman in. Niet alleen is het werk gevaarlijk door de grote hoogte en het gewicht van de zonneboiler installatie, maar er zijn ook meerdere voordelen waarvan je profiteert:

 • Gericht advies: welk volume heeft het voorraadvat nodig voor jouw huishouden? Kies je voor een vacuümbuiscollector of toch voor een vlakke plaatcollector? Een vakman geeft gericht advies, van planning tot plaatsing.
 • Prijzen op maat: richtprijzen voor zonneboilers kunnen behoorlijk uiteenlopen en dus is het een goed idee om installateurs te vergelijken voor je een definitieve keuze maakt. Erkende vakmensen geven je een gerichte indicatie van de kostprijs op basis van je persoonlijke woonsituatie, wensen en budget.
 • Kwalitatieve materialen: ervaren installateurs maken alleen gebruik van de beste materialen voor zonneboilers. Zo ben je zeker van een optimale werking van je systeem op lange termijn, op voorwaarde dat je je zonneboiler regelmatig laat onderhouden.
 • Onderhoud: een vacuümbuiscollector heeft in principe maar 1 keer per 5 jaar een onderhoudsbeurt nodig. Wil je dat niet uit het oog verliezen? Dan is het interessant om een onderhoudscontract af te sluiten. Vraag hier zeker naar wanneer je offertes van vakmensen vergelijkt!
 • Financiële voordelen: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je de zonneboiler plaatsen door een erkende installateur? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op materialen en arbeid. Daarnaast kom je ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

 

Vergelijk ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice!

Interesse in een zonneboiler met vacuümbuiscollectoren? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs