Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud boiler

Een boiler staat in voor de verwarming van het sanitair water. Een regelmatig onderhoud van die boiler is aangeraden om een optimale werking en hoog rendement te garanderen. Natuurlijk bestaan er verschillende soorten en afhankelijk van het type is een onderhoudsbeurt al dan niet verplicht. Waarom is zo’n onderhoud belangrijk, is het verplicht, wat houdt het in, …? Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Belang – WetgevingGevolgen van kalk in de boiler – Boiler ontkalken & Prijs

Belang van een boiler onderhoud

Bij het onderhoud van een boiler controleert men onder andere volgende punten om na te gaan of de installatie nog optimaal werkt:

  • staat van de weerstand
  • kalkaanslag
  • waterleidingen
  • elektrische onderdelen

Bij het onderhoud van een boiler controleert men dus de gehele installatie waardoor defecten, kalkvorming of andere problemen tijdig opgespoord kunnen worden. Problemen die tijdig ontdekt worden, kunnen ook tijdig opgelost worden, vooraleer de kosten te hoog oplopen of de schade aan de boiler zo groot is dat deze vervangen moet worden.

Conclusie: Een regelmatig onderhoud van jouw boiler is geen overbodige luxe. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

Is een boiler onderhoud verplicht?

Er bestaan verschillende soorten boilers. Afhankelijk van het type is een onderhoudsbeurt al dan niet verplicht.

 

1. Boiler aangesloten op centrale verwarming = onderhoud verplicht

Is je boiler aangesloten op een centraal verwarmingssysteem? Dan gelden de wettelijke verplichtingen voor het onderhoud van een CV-installatie. Dat betekent:

  • CV-installatie op gas = verplicht 2-jaarlijks onderhoud
  • CV-installatie op stookolie of vaste brandstof = verplicht jaarlijks onderhoud

 

2. Elektrische boiler of afzonderlijke boiler = onderhoud niet verplicht

Voor elektrische boilers en boilers die niet aangesloten zijn op de CV-installatie is een onderhoud niet verplicht. Er wordt wel aangeraden de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen om zo een optimale werking en veiligheid te garanderen.

LET OP: het kan dat er in jouw huurcontract of brandverzekeringspolis extra verplichtingen staan over het onderhoud van deze individuele toestellen.

 

TIP: Is jouw boiler aan een onderhoud toe? Dan doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Het onderhoud van een boiler vraagt een voorzichtige aanpak en het nodige expertise om schade en lekkages te voorkomen. Fouten zijn snel gemaakt bij doe-het-zelven en kunnen leiden tot onverwachte, hoge kosten.

Verzeker jezelf dus van kwaliteit en een goede aanpak door een erkende professional in te schakelen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

voorbeeld onderhoud boiler

 

Gevolgen van kalk in de boiler

Het vaakst voorkomende probleem dat de werking van een boiler aantast is kalkvorming. Dat kan enkele nare gevolgen met zich meebrengen.

 

1. Hoger energieverbruik

Kalk in de boiler beperkt de warmteoverdracht. De boiler moet dus harder werken om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Dat betekent meer energieverbruik en dus meer energiekosten en een lager rendement. Een boiler met 1mm kalkaanslag kan al leiden tot ±10% meer energieverbruik. Bij 5mm kalkaanslag is dat zelfs een meerverbruik van ±25%. » Lees hier meer over het gemiddeld verbruik van een boiler.

 

2. Kalkaanslag

Kalkvorming in de boiler en leidingen wordt zichtbaar via kalkaanslag op de kranen, douchekop, douchewand, in het toilet, … Die vuile indruk oogt allesbehalve mooi. Er bestaan heel wat schoonmiddeltjes om kalkaanslag te verwijderen, maar daarmee los je de oorzaak van het probleem natuurlijk niet op.

 

3. Schade aan leidingen en sanitaire toestellen

Kalk in de boiler kan ook leiden tot de verstopping en verroesting van leidingen, verharding van dichtingen, … Alles met lekkages en een slechte werking als mogelijk gevolg. Op termijn kan een ophoping van kalk zelfs leiden tot (onherstelbare) schade aan (onderdelen van) de boiler en sanitaire apparaten zoals de wasmachine.

 

Oplossing: Boiler ontkalken

Blijkt er bij het boiler onderhoud te veel kalkvorming aanwezig te zijn, dan is het aangeraden om de boiler te ontkalken. Dat gebeurt doorgaans op 3 manieren.

 

1. Gebruik van een waterverzachter

Een waterontkalker bestaat uit een reservoir met harskorrels. Die harskorrels vervangen de calcium- en magnesiumionen in het water door natriumionen. Dat proces van ionenuitwisseling maakt het hard water zacht waardoor kalkvorming voorkomen wordt. Het zacht water zal de bestaande kalkvorming in de boiler en leidingen na verloop van tijd ook losmaken. Kalkvorming wordt zo dus verwijderd én voorkomen.

 

2. Fosfaat toevoegen

Fosfaat toevoegen is een andere methode om een boiler te ontkalken. Fosfaat maakt de kalkvorming los en brengt een beschermlaag aan die kalkvorming voorkomt. Er kan gewerkt worden met kristallen fosfaat, poeder fosfaat of vloeibaar fosfaat. Voor het ontkalken van een boiler is vooral dat laatste aangeraden. Vloeibaar fosfaat beschermt namelijk niet alleen tegen kalk, maar ook tegen roest.

 

3. Ontkalken met zuur

Om een boiler te ontkalken met zuur sluit men een pomp aan op de water in- en uitvoer van de boiler. Men maakt zo een gesloten watercircuit waar het zuur doorheen gepompt wordt om de kalk op te lossen.

 

» Prijs boiler ontkalken

Het is sterk aangeraden om jouw boiler te laten ontkalken door een professionele vakman. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen zonder schade te veroorzaken. De prijzen verschillen van vakman tot vakman en schommelen gemiddeld tussen de €75 en €125.

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen