Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepompboiler

Met een warmtepompboiler kan je je sanitair water op een milieuvriendelijke manier verwarmen. Bovendien kan je door het lage energieverbruik ook nog eens besparen op je energierekening. Maar wanneer is een warmteboiler nu interessant? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoeveel kost het? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs warmtepompboiler
Verbruik & besparing
Alternatieven voor warmtepompboiler
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen. Dit toestel onttrekt warmte uit de omgevingslucht en benut deze warmte om het sanitair water te verwarmen. Je maakt hierbij dus geen gebruik van fossiele brandstoffen, je hebt enkel een elektriciteitsaansluiting nodig.

Warmtepompboiler installeren? Ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat.

 

 

Wanneer is een warmtepompboiler kopen interessant?

Een warmtepompboiler plaatsen is interessant:

 • zowel bij nieuwbouw als bestaande woningen: een warmtepomp boiler is geschikt voor nieuwbouw, maar kan ook bij bestaande woningen. Je hoeft er helemaal geen grote breek- of renovatiewerken voor uit te voeren en je haalt er toch meteen voordeel uit.
 • wanneer je jouw oude boiler wilt vervangen: wil je je oude of kapotte gasboiler, elektrische boiler of cv-gestookte boiler vervangen, dan kan dat perfect door een milieuvriendelijke warmtepompboiler.
 • waneer je veel warm water verbruikt: een warmteboiler kan een groot debiet aan en kan warm water afleveren op meerdere afnamepunten tegelijkertijd.
 • waneer je wel of geen gasaansluiting hebt: een warmtepomp boiler werkt op elektriciteit en kan je het perfect integreren in een woning zonder gasaansluiting. Maar ook in bestaande woningen met een cv-ketel kan je een warmteboiler installeren om energie te besparen. Het gaat dan om hybride boiler.
 • wanneer je zonnepanelen hebt: je kan je warmtepompboiler aansluiten op zonnepanelen. Zo voorzie je zelf in de energie die nodig is om je boiler te laten werken.

Benieuwd of een warmteboiler interessant is voor jouw situatie? Bespreek je project met een ervaren installateur. Op basis van je waterverbruik, gezinssamenstelling, budget, … stelt hij de ideale oplossing voor. Kom in contact met installateurs in jouw regio.

 

warmtepompboilers

 

Warmtepompboiler voordelen en nadelen

Een warmtepompboiler installeren biedt heel wat voordelen, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Een kort overzicht:

 

Voordelen warmtepompboiler

 • Geen fossiele brandstoffen: in tegenstelling tot boilers op mazout of aardgas verbruiken warmtepomp boilers geen fossiele brandstoffen, enkel elektriciteit.
 • Lager elektriciteitsverbruik: het elektriciteitsverbruik van een warmtepompboiler ligt ongeveer 3 tot 4 keer lager dan dat van een klassieke elektrische boiler.
 • Geschikt voor grote warmwaterbehoefte: een warmtepompboiler is interessant als je vaak een grote behoefte hebt aan warm water. Het kan op meerdere afnamepunten tegelijk warm water afleveren en er zijn boilervaten met grote volumes verkrijgbaar.
 • Makkelijke installatie: het toestel is eenvoudig te installeren. Het werkt bovendien op elektriciteit, dus een stopcontact volstaat voor de aansluiting.
 • Te combineren met cv-ketel en zonnepanelen: een warmtepompboiler wordt vaak complementair toegepast bij een bestaande cv-ketel. Als je zonnepanelen hebt, kan je deze ook aansluiten op de boiler. Zo wordt er op een duurzame manier voorzien in de elektriciteitsbehoefte van dit milieuvriendelijke toestel.
 • Geschikt voor nieuwbouw en renovatie: een warmtepomp boiler kan je integreren in zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen.

 

Warmtepompboiler nadelen

 • Formaat: aangezien het toestel redelijk groot is, moet je over voldoende ruimte beschikken om het te plaatsen. Een warmtepomp boiler wordt daarom vaak in de kelder of de garage geplaatst.
 • Koude lucht: warmteboilers geven koude lucht af bij de werking. Daarom plaats je ze beter niet in een leefruimte. Via een afvoerbuis kan je de koude lucht wel rechtstreeks naar buiten afvoeren, waardoor je hier binnen geen last van hebt.
 • Duurder dan elektrische boiler: een warmtepompboiler is duurder in aankoop dan een klassieke elektrische boiler. Op lange termijn bespaar je echter veel meer met een warmteboiler omdat het verbruik lager ligt.

 

Warmtepompboiler prijs

Wil je een warmtepompboiler kopen, dan kan je je verwachten aan een prijs van € 2.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Dit is voor een warmtepompboiler van 300 liter, goed voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik. Hou er rekening mee dat de precieze prijs van je warmtepompboiler afhankelijk is van diverse factoren, zoals het merk, de installatiekosten, het volume van de boiler, …

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat van meerdere installateurs. Start jouw aanvraag hier.

 

Druk de prijs van je warmtepompboiler met premies

Laat je een warmtepompboiler installeren? Dan kan je een deel van de aankoopprijs recupereren dankzij de Mijn VerbouwPremie. Het premiebedrag bedraagt € 900 voor eigenaar-bewoners uit de middelste inkomenscategorie, wanneer het gaat om eindfacturen vanaf 1/07/2022 en aanvragen tot en met 31/12/2025.

TIP: je warmteboiler installateur kan je informeren over de premievoorwaarden en kan je eventueel ook helpen met de aanvraag. Kom in contact met professionals in je buurt.

 

Verbruik & besparing warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verbruikt 3 tot 4 keer minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler. Dit levert al gauw een besparing op van enkele honderden euro’s op jaarbasis.

 

Een voorbeeld:

Elektrische boiler: een elektrische boiler van 300 liter voor een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 4.000 kWh aan stroom per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,50 per kWh kost een elektrische boiler dus € 2.000 per jaar aan elektriciteit.

Warmtepompboiler: een warmtepompboiler met dezelfde inhoud verbruikt jaarlijks gemiddeld slechts 1.300 kWh en kost je dus maar € 650 aan stroom.

Besparing en terugverdientijd: een warmteboiler levert je in dit geval dus een jaarlijkse besparing op van maar liefst € 1.350. Afhankelijk van de energieprijzen, de aankoopprijs van je toestel en eventuele subsidies, bedraagt de terugverdientijd van je warmtepompboiler momenteel slechts 2 à 4 jaar.

 

Warmtepompboiler installeren

Een warmteboiler is eenvoudig te installeren. Het volstaat om het toestel aan te sluiten op het water, het elektriciteitsnet en 2 luchtkanalen voor de aanvoer en afvoer van lucht. Hoewel de installatie vrij eenvoudig is, laat je deze klus best over aan een ervaren warmtepomp installateur. Deze adviseert je niet alleen de beste warmtepompboiler voor jouw situatie, hij zorgt ook voor een correcte aansluiting van je toestel. Bovendien maak je pas aanspraak op de ISDE wanneer je de boiler laat installeren door een vakman.

TIP: via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 warmteboiler installateurs in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Lees onder de foto meer over de alternatieven en veelgestelde vragen over warmtepomp boilers.

warmtepompboiler installeren

 

Alternatieven: zonneboiler, elektrische boiler of warmtepompboiler?

Een warmteboiler is één manier om je sanitair water te verwarmen, maar wat zijn de alternatieven? En wat is de beste keuze? We vergelijken hieronder een warmtepompboiler met een elektrische boiler en een zonneboiler op vlak van prijs, plaatsing en warmwatervoorziening.

 

 1. Kosten

  Elektrische boiler: een elektrische boiler is dan wel goedkoper in aanschaf, dit toestel verbruikt 3 tot 4 keer meer elektriciteit dan een warmtepomp boiler. Op termijn komt een warmteboiler dus goedkoper uit.

  Zonneboiler: een warmtepompboiler is doorgaans goedkoper dan een zonneboiler. Je komt voor beide toestellen wel in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie, waarmee je een deel van de kosten kan recupereren. Lees meer over premies voor zonneboilers.

 2. Installatie

  Elektrische boiler: zowel een elektrische boiler als een warmtepompboiler werken op elektriciteit en zijn heel eenvoudig te installeren. Beide toestellen staan ook volledig binnen De installatiekosten blijven dus beperkt.

  Zonneboiler: een zonneboilerinstallatie bestaat uit 2 delen, waarbij de zonnecollectoren op het dak moeten aangesloten worden op de boilerinstallatie binnen. Voor de zonnecollectoren moet je ook rekening houden met een goede oriëntatie van je dak. De installatie is complexer waardoor de installatiekosten hoger liggen.

 3. Voorziening warm water

  Elektrische boiler: een elektrische boiler slaat een bepaalde hoeveelheid water op in een voorraadvat en houdt het daar warm. Met een elektrische boiler beschik je dus meteen over warm water. Het is echter wel mogelijk dat je warmwatervoorraad opraakt als je in één keer veel of op meerdere afnamepunten warm water verbruikt. Bij een grote warmwaterbehoefte is een warmtepomp boiler beter geschikt.

  Zonneboiler: warmtepompboilers kunnen voorzien in de volledige warmwaterbehoefte van een woning. Warmteboilers met een elektrische weerstand kunnen bovendien grotere watervolumes sneller verwarmen. Zonneboilers daarentegen, kunnen slechts gedeeltelijk voorzien in de warmwaterbehoefte van een woning. Vaak is dit beperkt tot zo’n 60%.

 

CONCLUSIE: koop je best een elektrische boiler, zonneboiler of warmtepompboiler? Die vraag leg je best voor aan een ervaren installateur. Hij adviseert je het meest geschikte toestel op maat van jouw situatie. Start hier jouw aanvraag.

 

FAQ over warmtepompboilers

Met al jouw vragen over warmteboilers kan je terecht bij een professionele installateur. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Hoe werkt een warmtepompboiler?

  Er bestaan warmtepomp boilers die de warmte halen uit de binnenlucht, de buitenlucht of de afgevoerde ventilatielucht. De boiler is uitgerust met een koelvloeistof die onder druk opwarmt en gasvormig wordt. Die gasvormige stof geeft warmte af aan het sanitair water in een voorraadvat. Hierna verlaagt de druk, wordt het gas terug vloeistof en kan de volledige cyclus opnieuw beginnen.

  Warmteboilers beschikken bovendien over elektrische naverwarming waardoor je snel in grote warmwaterbehoeftes kan voorzien of om water warmer dan 55° C te krijgen. • Kan je een warmtepompboiler combineren met een cv-ketel?
  Het is zeker mogelijk om je warmtepompboiler te combineren met je cv-ketel. In dit geval spreken we van een hybride boiler. Door een warmtepompboiler te combineren met een cv-ketel, profiteer je van de voordelen van beide toestellen en minimaliseer je de nadelen. Zo verwarm je het grootste deel van het jaar je sanitair water op een milieuvriendelijke manier, terwijl de cv-ketel bijspringt in de koude wintermaanden om het lagere rendement van de warmteboiler op te vangen en je water sneller op temperatuur te krijgen.


 • Heeft een warmtepompboiler onderhoud nodig?
  Een onderhoud van je warmtepompboiler is niet verplicht, maar het is wel sterk aangeraden om jaarlijks of tweejaarlijks een onderhoud te laten uitvoeren. Zo behoudt je toestel zijn maximale rendement, worden eventuele defecten sneller opgespoord en gaat je warmteboiler ook langer mee.


 • Is een warmtepompboiler rendabel?
  Dankzij de betaalbare aanschafprijs, het lage stroomverbruik en de hoge elektriciteitsprijzen is een warmteboiler zeker een rendabele investering. Een warmteboiler heb je doorgaans op 2 à 6 jaar terugverdiend.


 • Kan je een warmtepompboiler combineren met zonnepanelen?
  Dit is zelfs aangeraden. Hoewel een warmtepompboiler 3 tot 4 keer zuiniger is dan een klassieke elektrische boiler, verbruikt dit toestel nog steeds elektriciteit. Dankzij zonnepanelen wek je zelf de elektriciteit op die nodig is om je warmteboiler te laten werken.


 • Wat is de levensduur van een warmtepompboiler?
  Een warmtepompboiler heeft een levensduur van gemiddeld 10 tot 15 jaar.


 • Wat is de beste warmtepompboiler?
  Wat de beste warmtepompboiler is voor jou, hangt voornamelijk af van jouw gezinssamenstelling, warmwaterbehoefte, … Je kiest daarom best voor een toestel met een volume dat is afgestemd op jouw warmwaterverbruik. Een warmtepompboiler installateur adviseert je het meest geschikte toestel voor jouw situatie.


 • Is een kleine warmtepompboiler interessant?
  Een kleine warmtepompboiler van 100 of 150 liter is vooral interessant voor kleine gezinnen of wanneer je warmwaterverbruik beperkt is. In alle andere gevallen is het aangeraden om voor een warmteboiler met een groter volume kiezen om te voorzien in je warmwaterbehoefte.

 

Offertes voor een warmtepompboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepompboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van professionals actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs