Elektrischeboiler.be Advies over alle soorten boilers & waterverwarmers
Vergelijk 100+ erkende installateurs online!
header image
Elektrischeboiler.be

Warmtepompboiler plaatsen: voor- en nadelen & prijzen

Met een warmtepompboiler kan je je sanitair water op een milieuvriendelijke manier verwarmen. Door het lagere verbruik in vergelijking met een gewone elektrische boiler kan je ook nog eens besparen op je energiefactuur. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen en prijzen van warmtepompboilers.

Snel naar: voordelen/nadelenprijspremie – alternatief: zonneboiler

 

plaatsing warmtepompboiler Wat is een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers zijn milieuvriendelijke toestellen: er wordt warmte onttrokken aan de omgevingslucht en vervolgens wordt deze warmte benut om het sanitair water te verwarmen.

Er bestaan zowel systemen waarbij binnenlucht wordt aangetrokken door het toestel als systemen waarbij buitenlucht wordt aangetrokken.

Je maakt dus geen gebruik van fossiele brandstoffen: er is alleen een elektriciteitsaansluiting nodig. Om snel in grote warmwaterbehoeftes te voorzien beschikken veel warmtepompboilers over een elektrische weerstand. Hiermee kan het verwarmingsproces aanzienlijk versneld worden.

 

Voordelen en nadelen

+ Geen fossiele brandstoffen, lager elektriciteitsverbruik dan gewone elektrische boiler: zoals reeds gezegd verbruiken warmtepompboilers geen fossiele brandstoffen, in tegenstelling tot boilers op mazout of aardgas. Het elektriciteitsverbruik van een warmtepompboiler ligt ongeveer 3 keer lager dan dat van een klassieke boiler op elektriciteit.

+ Geschikt voor grote warmwaterbehoefte: heb je vaak een grote behoefte aan warm water, dan is een warmtepompboiler zeker een interessante optie. Het toestel kan op meerdere afnamepunten tegelijk warm water afleveren en er zijn boilervaten met grote volumes verkrijgbaar.

+ Makkelijke plaatsing: de plaatsing van het toestel is niet echt ingewikkeld. Het toestel werkt bovendien op elektriciteit, dus een eenvoudig stopcontact volstaat voor de aansluiting.

+ Te combineren met CV-ketel en zonnepanelen: een warmtepompboiler wordt vaak complementair toegepast bij een bestaande cv-ketel. Als je over een zonnepaneleninstallatie beschikt, kan je deze aansluiten op het toestel. Zo wordt de elektriciteitsbehoefte van dit milieuvriendelijk toestel ook op een duurzame manier geregeld.

 

Formaat: aangezien het toestel redelijk groot is, moet je over voldoende ruimte beschikken om het te plaatsen.

Koude lucht: warmtepompboilers geven koude lucht af bij werking. Daarom plaats je ze beter niet in leefruimtes, anders moet je deze extra verwarmen en dat is uiteraard niet efficiënt. Je kan via een afvoerbuis de koude lucht echter rechtstreeks naar buiten afvoeren. Ook de aangevoerde lucht kan overigens van buiten komen. Als deze warmer is dan de binnenlucht, is dit natuurlijk efficiënter.

Duurder dan gewone elektrische boiler: de kosten voor een warmtepompboiler liggen hoger dan die van een klassieke elektrische boiler. Op lange termijn zal je echter heel wat meer kunnen besparen met warmtepompboilers omdat het verbruik hiervan veel lager ligt dan de gewone boiler op elektriciteit.

 

Warmtepompboiler kopen: wat zijn de prijzen?

Wil je een warmtepompboiler kopen, dan kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 3.000 euro (incl. plaatsing). Hou er rekening mee dat de precieze prijs afhankelijk zal zijn van factoren zoals het merk, de installateur en het volume van de boiler. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik moet je toch rekenen op een boilervolume van een kleine 300 liter.

Een professional kan je vertellen wat de beste warmtepompboiler is voor jouw situatie. Om de beste prijs te ontdekken en advies op maat te ontvangen vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs van boilers. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in sanitairwerken. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Premie warmtepompboiler

Je kan voor de plaatsing van een warmtepompboiler voor sanitair water een premie krijgen van de netbeheerder. De premie bedraagt € 300.

TIP: een installateur bezorgt je de nodige documenten en kan helpen bij de aanvraag. Let op, want je komt enkel in aanmerking voor deze premie als je de warmtepompboiler laat plaatsen door een installateur. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook aangeraden omdat deze je op maat kan adviseren en zorgt voor een correcte plaatsing. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

warmtepompboiler kopen prijs

 

Warmtepompboiler of zonneboiler installeren?

Ook zonneboilers zorgen op een milieuvriendelijke manier voor de verwarming van sanitair water: ze maken namelijk gebruik van de energie van de zon. Veel mensen vragen zich dan ook af wat de beste optie is: een zonneboiler of een warmtepompboiler? Hieronder volgen alvast de belangrijkste criteria om een keuze te kunnen maken tussen beide apparaten:

1) Kosten en premies: voor de plaatsing van een warmtepompboiler liggen de kosten doorgaans lager dan die voor de installatie van een zonneboiler. Zowel voor zonneboilers als warmtepompboilers zijn er in Vlaanderen premies beschikbaar. Meer info over de bedragen van de premies voor zonneboilers vind je in dit artikel.

2) Complexiteit van de plaatsing: voor de installatie van een zonneboiler is heel wat breekwerk nodig. Het deel op het dak moet namelijk aangesloten worden op de boilerinstallatie binnen. Aangezien een deel van de installatie op het dak ligt, moet je dus ook nog eens rekening houden met een goede oriëntatie van je dak. Bij een warmtepompboiler heb je deze problemen niet: het toestel staat volledig binnen en de installatie is veel minder complex, wat gunstig zal zijn voor de plaatsingskosten.

3) Voorziening warm water: warmtepompboilers kunnen volledig voorzien in de warmwaterbehoefte van een woning. Door het toestel te voorzien van een elektrische weerstand kunnen grotere watervolumes sneller verwarmd worden. Zonneboilers kunnen slechts gedeeltelijk voorzien in de warmwaterbehoefte van een woning. Vaak is dit beperkt tot zo’n 60%.

 

Zoals je hierboven kon ontdekken hebben warmtepompboilers heel wat voordelen ten opzichte van zonneboilers. Wil je een warmtepompboiler plaatsen? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in sanitairwerken.

 

Offertes voor een warmtepompboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepompboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen