Elektrischeboiler.be

Elektrische boiler: praktisch & betaalbaar

Elektrische boilers zijn handige apparaten waarmee je het sanitaire water in huis verwarmt. Ze kunnen nagenoeg overal geïnstalleerd worden en zijn niet al te duur in aanschaf. Lees hier meer over werking, voor-en nadelen en prijzen van een elektrische boiler.

 

elektrische boiler plaatsenWerking elektrische boiler

Een elektrische boiler bestaat uit een geïsoleerd vat waarin een bepaalde hoeveelheid water kan worden opgeslagen. In het vat zit een elektrische warmtespiraal gemonteerd die het water tot een ingestelde temperatuur opwarmt. Het water wordt door de boiler constant op temperatuur gehouden zodat je altijd kunt beschikken over warm water. Wel kan het zo zijn dat als je in één keer erg veel warm water gebruikt, de voorraad warm water in de boiler op is. De boiler heeft dan enige tijd nodig om het water weer op temperatuur te brengen. Bij het kiezen van een boiler is het dan ook van belang dat je de juiste capaciteit boiler kiest.

 

Waarom een elektrische boiler kiezen

Veel mensen kiezen voor elektrische boilers omdat ze makkelijk te installeren is en je enkel een elektriciteitsaansluiting nodig hebt. Je hoeft ook niet te voorzien in een rookgasafvoer (zoals bij een geiser of combi-ketel) en hebt er doorgaans weinig onderhoud aan. Elektrische boilers worden vaak gebruikt in huizen of buitenverblijven waar men niet beschikt over een gasaansluiting, alhoewel je tegenwoordig ook boilers ziet in zeer moderne keukens. Deze worden dan gebruikt in combinatie met een extra kraan die speciaal voor kokend water bedoeld is. Denk bijvoorbeeld aan het merk Quooker.

 

Voordelen

• Geen gasaansluiting nodig
• Geen luchtaanvoer of rookgasafvoer nodig
• Eenvoudig te installeren
• Direct beschikking over warm water
• Een boiler kan, bij voldoende capaciteit, meerdere tappunten tegelijk verwarmen (in tegenstelling tot een combi-ketel)

 

Nadelen

• Het water moet continu op temperatuur worden gehouden. De boiler gebruikt hiervoor elektriciteit, dit is duurder dan kortstondig opwarmen van het water met gas. (Tenzij je de energie zelf opwekt.)
• De hoeveelheid warm water is beperkt tot de inhoud van de boiler.
• Boilers met een hoge capaciteit zijn vrij groot (je moet hier de ruimte voor hebben).
• Een elektrische boiler moet je geregeld ontkalken.

 

Prijs elektrische boiler

De kostprijs van elektrische boilers is afhankelijk van de capaciteit, het type vat en het type verwarmingselement. De prijs voor een boiler met een inhoud van 200 liter (geschikt voor een huishouden van 4 personen) schommelt gemiddeld tussen 1.000 en 1.600 euro (plaatsingskosten inbegrepen). Bij de aanschaf van een elektrische boiler is het altijd verstandig om prijzen op maat te vergelijken van verschillende bedrijven. Vraag hier gratis meerdere offertes op maat aan voor elektrische boilers.

prijzen elektrische boiler

 

Welke capaciteit boiler heb ik nodig?

Om te kunnen voorzien in voldoende warm water is het belangrijk dat het volume van de boiler goed aansluit bij je warm water behoefte. Een gezin met twee kinderen zal een grotere capaciteit boiler nodig hebben dan een tweepersoons huishouden. Je kunt de capaciteit van de boiler berekenen door het totale waterverbruik per dag te delen door 2.5. Factor 2 mag ook, dan heb je wat extra speling. Stel dat je gemiddeld 300 liter water per dag gebruikt, dan heb je dus een elektrische boiler nodig met een inhoud van 120 liter. Een boiler van 300 liter is niet nodig omdat je gedurende de dag niet alleen warm water maar ook koud water gebruikt. Ook tijdens het douchen meng je koud water bij om de juiste temperatuur te bekomen.

 

Hoe schat ik mijn waterverbruik in?

Weet je niet precies hoeveel water je verbruikt? Je kunt de stand van de watermeter eens een aantal dagen bijhouden en daar een gemiddelde uit berekenen. Zo krijg je een zeer betrouwbare indruk van je dagelijks waterverbruik. Je kunt de hoeveelheid water ook inschatten. Het waterverbruik per persoon bedraagt gemiddeld 110 liter per dag. Het meeste water wordt gebruikt voor het nemen van bad of douche (51.7 liter per dag) en voor het doorspoelen van het toilet (33 liter per dag). Het nemen van een bad kost gemiddeld 115 liter maar tegenwoordig douchen we meer dan dat we een bad nemen. Als je een ruwe schatting wil maken, dan kun je dus een gemiddelde van 110 liter per dag per persoon aannemen. Voor een huishouden met vier personen heb je dan een boiler nodig met een capaciteit van minimaal: 4×110 = 440 / 2.5 = 175 liter. Voor wat extra comfort kun je ook kiezen voor 220 liter.

elektrische boiler installeren

 

Slimme boilers: de toekomst

Slimme boilers zijn dé nieuwe trend op vlak van elektrische boilers. Gedaan met het zelf berekenen van je verbruik. De nieuwste generatie elektrische boilers, voorzien van een internetverbinding, zijn uitgerust met geavanceerde meet- en controlesystemen. Deze monitoren en optimaliseren zowel je energie- als waterverbruik. Hoe werkt het? De smart boiler is duurzaam op twee manieren: enerzijds analyseert de slimme boiler je waterverbruik en wordt het opwarmen van je water daaraan aangepast. Daar waar traditionele elektrische boilers ’s nachts het water opwarmen en dus overdag leeg kunnen raken, houdt de smart boiler je verbruik in de gaten en warmt hij tussendoor op. Dat is veel energiezuiniger aangezien het verwarmen uitgesteld wordt en enkel water opwarmt als het nodig is. De slimme boiler zal dus water opwarmen op basis van de effectieve vraag in plaats van elke nacht het volledige vat op te warmen.

Anderzijds zijn er smart boilers die zonne- en windenergie nog efficiënter inzetten door overdag water op te warmen. Deze smart boilers maken gebruik van het overaanbod aan groene energie op het elektriciteitsnet. Te veel zon of wind kan immers belastend zijn voor het elektriciteitsnet. Door overdag water te verwarmen maken ze gebruik van deze overschotten aan duurzame energie. Slimme boilers kunnen dus pieken van groene energie opvangen en zo een extra betrouwbare warmwaterbron creëren.

Slimme boilers kunnen bovendien aangestuurd worden via smartphone-apps. Daarmee krijg je inzicht in je energieverbruik, en nog belangrijker de energiebesparing. Je kan ermee timers instellen voor bijvoorbeeld bad en douche. En je kan de boiler aan- en uitschakelen vanop afstand wanneer je op vakantie gaat. Kortom, dankzij deze energiebesparende maatregelen kan je makkelijk 5 tot 10% energie besparen en dat voor dezelfde prijs als een klassieke elektrische boiler. Lees hier meer over slimme boilers.

 

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een elektrische boiler?

1. Materiaal van het boilervat

Het boilervat kan aan de binnenzijde afgewerkt zijn met meerdere soorten materialen: veelgebruikt zijn koper, inox en emaille. Koper en inox zijn meestal de beste keuze voor vaten tot 100 à 120 liter. Bij grotere vaten kan emaille interessant zijn vanwege de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Hoe beter de kwaliteit van het boilervat, hoe langer de levensduur en lager de onderhoudskosten. Heb je een waterverzachter? Vraag dan bij de leverancier na voor welk materiaal je het beste kunt kiezen en tot welke waarde je maximaal mag ontharden. Meestal mag je niet onder de 10.7 ℉ ontharden omdat anders de annodes van de boiler aangetast worden.

 

2. Aansluiting op nachtstroom

Een boiler die vooral gebruik maakt van het nachtstroomtarief is theoretisch gezien het beste. In de praktijk komt het echter vaak voor dat de gehele voorraad warm water overdag al is verbruikt. Om dan toch te kunnen beschikken over warm water, zal de boiler gebruik moeten maken van het dagstroomtarief. Een spaarboiler kan dan uitkomst bieden. Deze kan aangesloten worden op het tweevoudig tarief zodat je ook in nood overdag over voldoende warm water kunt beschikken.

 

 

Gebruik van een thermostatische mengkraan

Wanneer je een boiler gebruikt voor het verwarmen van het sanitaire water dan is het aan te raden om een thermostatische mengkraan te gebruiken. Het water dat uit de kraan komt is immers direct erg warm: minstens 55 graden Celsius. Je zou je er zomaar aan kunnen verbranden. Dit is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen of baby’s. Met een thermostatische kraan kun je de temperatuur eenvoudig begrenzen waardoor je ongelukken kunt voorkomen. Verder is zo’n kraan erg comfortabel in gebruik omdat je altijd over dezelfde temperatuur water beschikt. Zo hoef je niet constant zelf koud of warm water hoeft bij te mengen.

 

 

Offertes voor sanitairwerken/boiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen