Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Close-in boiler: Comfort, Voordelen & Prijs

Een close-in boiler is een kleine elektrische boiler die je in je keuken of badkamer kan installeren en ervoor zorgt dat je onmiddellijk over warm water beschikt. Omdat een close-in boiler direct daar geplaatst wordt waar hij nodig is, gaat er geen warmte en dus ook geen energie verloren door de verplaatsing in lange waterleidingen. Lees in dit artikel alles over close-in boilers, hun werking en prijzen.

 

Wanneer interessant?

Wanneer er sprake is van een leiding van langer dan 10m of een binnendiameter groter dan 13mm, gaat er veel energie en water verloren alvorens het water warm wordt. In dit geval is een close-in boiler een goede oplossing.

Voor grote gezinnen is deze boiler erg interessant: je kan warm water gebruiken op verschillende plaatsen in het huis zonder dat de andere daar hinder van ondervindt.

Een close-in boiler wordt meestal in de keuken geplaatst omdat hij het meeste voordeel biedt bij kleine aftappingen water. Daarom wordt dit type ook wel een keukenboiler genoemd.

 

Verbruik

Het gemiddelde verbruik van een 10liter close-in boiler is 2000 Watt. Omdat deze boiler verwarmt op elektriciteit, ligt het verbruik doorgaans hoger dan met gas. Maar wanneer je je boiler slim gebruikt, kan je al snel jaarlijks 250kWh besparen, wat overeenkomt met zo’n €50 per jaar. Bovendien bespaar je dankzij een close-in boiler zo’n 1000l water per jaar doordat je direct warm water hebt.

 

Prijs close-in boiler

De prijs van de boiler zelf ligt tussen de €100 en €300. Het grote verschil in prijs van verschillende boilers heeft veel te maken met de kwaliteit die je bekomt en dus de levensduur. Let bij het kiezen van het model niet enkel op de prijs maar informeer je ook goed over het verbruik. Je betaalt liever iets meer voor de boiler zelf en dan jarenlang minder energiekosten te moeten betalen dankzij het interessante verbruik.

 

Prijs laten plaatsen

Als je de boiler laat plaatsen door een installateur, zal deze steeds voor een betrouwbaar merk kiezen. Het laten plaatsen van een close-in boiler duurt ongeveer 2 uur en kost tussen de €75 en €100. Via onze offertedienst kan je eenvoudig in contact komen met installateurs uit je buurt.
» Vraag gratis offertes aan en vergelijk de prijzen van verschillende installateurs.

 

Prijs zelf plaatsen

Met de nodige kennis kan je zelf je close-in boiler plaatsen. in de webshop kan je de verschillende modellen bekijken en de prijzen vergelijken.

 

close-in boiler badkamer
Stiebel Eltron

 

Waar close-in boiler op aansluiten?

Er zijn twee soorten keukenboilers of close-in boilers. De eerste mogelijkheid is om de boiler te vullen met koud water dat vervolgens opgewarmd wordt. Dit heet een cold-fill aansluiting. De boiler kan ook op de warmwaterleiding aangesloten worden. Dit is een hot-fill aansluiting aangezien de boiler met warm water opgevuld wordt.

Het warme water voor de boiler is meestal afkomstig uit de combiketel en dan zal de boiler het warme water simpelweg warm houden of bijverwarmen. Een hotfill aansluiting is het interessantste als je grote hoeveelheden warm water nodig hebt.

 

Energie besparen

Een nadeel aan een close-in keukenboiler is dat deze het water continu warm houdt op een vastgestelde temperatuur. Hierdoor wordt er ook ’s nachts of tijdens de uren dat er niemand thuis is, energie gebruikt om het water op te warmen. Daarom is het aan te raden om een tijdklok op de boiler in te stellen. Zo heb je je energieverbruik beter in de hand en verbruik je niet wanneer je toch geen warm water nodig hebt.

Vervolgens zal je ook veel energie besparen door de temperatuur van de boiler te verlagen van bijvoorbeeld 80°C naar 60°C. Dit zal voor de warmte van het water weinig tot niets uitmaken, maar wel voor je energiefactuur. Let wel op dat de temperatuur niet onder 60°C gaat om het risico op Legionella bacteriën tegen te gaan.

Er bestaat eveneens een apparaatje waarmee je de boiler aan en uit kan schakelen: een thermostop. Steek de stekker van de boiler in de thermostop en plaats die vervolgens in het stopcontact. Wanneer je warm water nodig hebt, zet je op voorhand het apparaatje aan. Doordat de boiler dan aan en uit wordt geschakeld heeft die wel wat tijd nodig om weer op te warmen. En dan is het verschil met een gewone boiler weer miniem.

Als je merkt dat je boiler warm aanvoelt, kan je je boiler isoleren om warmteverlies tegen te gaan. Wanneer dit niet mogelijk is door de beperkte ruimte in de kast, kan je ook de aansluitingsbuizen isoleren met buisisolatie.

 

Ben je benieuwd wat de installatie van een close-in boiler voor jouw woning zal kosten? Kom dankzij onze offerteservice eenvoudig in contact met vakmannen uit je buurt en vraag gratis offertes aan.
✓ Klik hier en ontvang vrijblijvend offertes voor de installatie van een close-in boiler.

 

close-in boiler

 

Close-in boiler kopen of leidingen veranderen?

Nu is de vraag of het je voordeliger uitkomt om een nieuw warmwatertoestel te laten plaatsen of de leiding te laten verplaatsen waardoor het energieverlies vermindert. Wanneer je leiding korter is dan 10m, de binnendiameter kleiner is dan 13mm en je toch langer dan een halve minuut moet wachten op warm water, dan ligt het probleem bij je warmwatertoestel. In dit geval doe je er goed aan om een close-in boiler te laten installeren.

Tegenwoordig is de kwaliteit van nieuwe (combi)ketels erg verbeterd en kan je met een korte leiding binnen de 10 seconden warm water krijgen. Als je binnenkort toch gaat verbouwen, doe je er beter aan de leidingen te verplaatsen zodat ze korter gemaakt kunnen worden en de huidige (kwalitatieve) boiler te behouden.

 

Welk model kiezen voor een maximale plaatsbenutting?

Wat de plaatsing betreft kan je de boiler zowel onder als boven de kraan installeren. Wanneer de boiler onder de kraan geplaatst wordt, is er sprake van een close-in boiler. Bevindt de boiler zich boven de kraan, dan heb je een close-up boiler. Een close-in of -up boiler is meestal zo’n 10 à 15l groot en neemt dus wat plaats in je kasten in.

Om dit te vermijden kan je opteren voor een plintboiler. Dit is een plat model van zo’n 5 à 10l dat achter de plint van de keuken of badkamer wordt geplaatst. Omdat hij zodanig in de muur is ingewerkt, verlies je, in tegenstelling tot de standaard keukenboiler, geen kastruimte.

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen