Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler premie 2024

Laatste update: 01 Jul 2024 – Een zonneboiler is een nuttige investering waarmee je heel wat kan besparen op de energiefactuur. Combineer je de aankoop met de beschikbare premies en subsidies, dan wordt het totaalplaatje nog interessanter. Ontdek hier op welke premies je aanspraak kan maken en wat de voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen.

 

Beschikbare premies zonneboiler 2024:

1. Mijn VerbouwPremie 
2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)
3. EPC labelpremie  (€ 2.500 tot 5.000)
4. Gemeentelijke premie

Zonneboiler aankopen? Een erkende installateur geeft je graag meer informatie over deze premies. Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals actief in je buurt via onze offertedienst.

 


1. Mijn VerbouwPremie

Wil je een premie aanvragen voor een zonneboiler? Dan doe je dit via de Mijn VerbouwPremie. Dit is de eengemaakte regeling van de eerdere energie- en overkoepelende renovatiepremies van Fluvius.

 

Voorwaarden Mijn VerbouwPremie voor zonneboilers

Om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie voor een zonneboiler moet je aan behoorlijk wat voorwaarden voldoen. Zo moet je voor je aanvraag verschillende documenten kunnen aanleveren, zoals alle facturen, een attest van de ingeschakelde aannemer, een gedateerde foto van de zonnecollectoren, … Een rijtje met de belangrijkste voorwaarden bij zonneboilers (dit is dus géén complete lijst):

 • Aansluiting op elektriciteitsdistributienet: gebouwen die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Is dit niet het geval, dan moet meer dan 5 jaar geleden een stedenbouwkundige omgevingsvergunning zijn verleend, moet het gebouw voldoen aan de geldende EPB-eisen en moet hiervoor een correcte EPB-aangifte zijn ingediend.
 • De factuur: het totale factuurbedrag mag niet minder dan € 1.000 zijn. Daarnaast moet je de premie binnen 2 jaar na de laatste factuur aanvragen om in aanmerking te komen.
 • Inhoud opslagvat: de vereiste inhoud van je opslagvat is afhankelijk van het type zonnecollectoren. Zo geldt voor vlakkeplaat collectoren een minimale inhoud van 40 liter per m² aan apertuuroppervlakte. Voor buiscollectoren is dit 55 liter per m² aan apertuuroppervlakte.
 • De installatie: je moet de zonneboiler altijd laten plaatsen door een Rescert-installateur. Daarnaast moet de zonneboiler een Solar Keymark hebben, of conform EN12976-1 zijn getest (EN/TS12977 is hierbij ook een optie) en gemarkeerd in de fabriek.

 

Mijn VerbouwPremie aanvragen = vakman inschakelen

Om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie moet je de installatie van de zonneboiler overlaten aan een erkende vakman. Hij verzekert je niet alleen van een correcte plaatsing, maar kan je ook begeleiden tijdens je premie-aanvraag. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vind een vakman actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

Bedrag zonneboiler premie

De Mijn VerbouwPremie bedraagt nooit meer dan 50% van de totale factuur (excl. btw). Hoeveel je precies ontvangt, is afhankelijk van de aanvrager en het gebouw waar je de installatie laat plaatsen. Een rijtje:

Soort installatieInkomenscategorieMaximaal premiebedrag
Installatie voor enkele woningLaagste inkomenscategorie of verhuurder bij SVKmax. 50% van factuur
/ € 3.300 (€ 660 per m²)
Middelste en hoogste inkomenscategoriemax. 40% van factuur
/ € 2.750 (€ 550 per m²)
Investeerdersmax. 40% van factuur
/ € 2.750 (€ 550 per m²)
Gemeenschappelijke installatie voor appartementsgebouwmax. 40% van factuur
/ € 2.750 per appartement (€ 550 per m²)
Installatie voor niet-woongebouwmax. 40% van factuur
/ € 20.000 (€ 200 per m²)

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur gebeuren. Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende zonneboiler installateurs via de offertepagina.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Investeer je in 3 of meer energiebesparende maatregelen? Dan kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Die komt bovenop de aparte premies van Fluvius. Hoeveel bedraagt die premie en waaraan moet je voldoen?

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie wordt berekend op basis van het aantal werken die je laat uitvoeren. Een overzicht van de premies die je ontvangt naargelang het aantal energiebesparende maatregelen.

Aantal werkenWoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

TIP: het bedrag voor beschermde afnemers is gemiddeld zo’n 50% hoger. Wil je graag meer weten over een zonneboiler en de Totaalrenovatiebonus? Dan kan je hiervoor terecht bij je installateur.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je graag de totaalrenovatiebonus aanvragen? Dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. We sommen de belangrijkste hier voor je op:

 • Welke werken: binnen een periode van 5 jaar moet je minstens 3 verschillende energiebesparende werken uitvoeren. Deze moeten o.a. uit de volgende domeinen komen: hoogrendementsbeglazing, isolatie of duurzame warmtebronnen. Een zonneboiler maakt hier deel van uit.
 • Factuurdatum: de datum van de eindfactuur van de eerste maatregel moet tussen 2017 en 2020 liggen. Ondertekende je nog in 2020 een offerte voor een 1e investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Bij zo’n ondertekende offerte na 1 januari 2021 val je niet meer onder de Totaalrenovatiebonus en kan je een beroep doen op de EPC labelpremie.
 • Uitvoerder van de werken: om aanspraak te maken op Totaalrenovatiebonus moet je alle werken laten uitvoeren door een professioneel aannemer. Die zorgt niet alleen voor een duurzaam resultaat, maar bezorgt je ook de nodige documenten om de premie succesvol aan te vragen. Start hier je aanvraag.

 

Hoe kan ik de premie aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor de premie, moet je eerst alle werken laten uitvoeren en er de individuele Mijn VerbouwPremie van Fluvius voor aanvragen. Merkt de netbeheerder dat je 3 of meer specifieke premieaanvragen doet? Dan nemen ze contact met je op en krijg je de bonus bovenop de aparte premies.

 


3. EPC labelpremie (€ 2.500 tot 5.000)

Laat je energiebesparende werken uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan de premie krijgen wanneer je het EPC-label van de woning naar label C, B of A kan brengen.

LET OP: EPC-labelpremie wordt deel van de Mijn VerbouwPremie

Interesse in de EPC-labelpremie? Hou er dan rekening mee dat deze vanaf 1 januari 2025 deel uitmaakt van de overkoepelende Mijn VerbouwPremie. Dit is vooral belangrijk voor huishoudens die tot de laagste inkomensgroep behoren. Die hebben dan recht op een verhoogde premie. Voor de andere inkomensgroepen blijft de premie hetzelfde.

Meer weten over de EPC-labelpremie en wanneer je deze best aanvraagt? Kom in contact met een expert actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoeveel bedraagt de EPC labelpremie?

Het bedrag van de premie hangt af van het type woning en het label waar je naar streeft. Een overzicht:

EPC labelBedrag woningBedrag appartement
naar label C€ 2.500nvt
naar label B€ 3.750€ 2.500
naar label A€ 5.000€ 3.750

TIP: voor beschermde afnemers zijn de premiebedragen gemiddeld 20% hoger.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je de EPC labelpremie aanvragen? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.

 • Woning: je moet kunnen bewijzen dat je woning een slechte energieprestatie heeft. Dit doe je aan de hand van een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. In het geval van een woning gaat het om energielabel E of F, bij een appartement is dat D, E of F.
 • Termijn renovatie: de werken moeten binnen 5 jaar na datum van het EPC-attest uitgevoerd worden en door gespecialiseerde aannemers. Voor een zonneboiler moet je dus een beroep doen op een erkend installateur.
 • Nieuw EPC-verslag: nadien komt een EPC deskundige langs om een nieuw verslag op te stellen. Hieruit moet blijken dat de werken en de nieuwe installaties inderdaad resulteren in een betere EPC-score. Voor woningen is dat minstens energielabel C, bij appartementen is dat energielabel B.

LET OP: de EPC labelpremie kan je niet combineren met de Totaalrenovatiebonus. De richtlijn is dat je een beroep doet op de EPC-labelpremie als de factuur van je 1ste investering een einddatum heeft na 1 januari 2021 en je de offerte ook ondertekende na 1 januari 2021. Kortom, start je nu met je renovatie? Dat kom je sowieso terecht in het traject van de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

De aanvraag voor de EPC labelpremie gebeurt online bij Fluvius. Hiervoor moet je 2 stappen doorlopen:

 • STAP 1 = activatie EPC labelpremie (voor de renovatie): tijdens de eerste stap maak je een melding van de werken en de huidige staat van je woning. Is dit succesvol? Dan heb je 5 jaar de tijd om te renoveren.
 • STAP 2 = uitbetaling EPC labelpremie (na de renovatie): heb je na de renovatie een nieuw EPC-certificaat laten opmaken? Geef dan alle nieuwe informatie in op de website en duidt het nieuwe EPC label aan. Pas dan wordt de premie uitbetaald.

Advies op maat nodig? Een installateur geeft graag meer uitleg over deze premie en de verschillende voorwaarden. Neem gratis en vrijblijvend contact op met een installateur actief in jouw buurt.

 

Maak gebruik van het renteloze renovatiekrediet

Wil je je woning energiezuiniger maken? Dan kan je bovenop de EPC labelpremie het renteloze renovatiekrediet aanvragen. Dit is een additionele lening bovenop je hypothecaire lening die je helpt je woning energiezuinig te renoveren. Hierdoor kan je tot wel € 60.000 renteloos lenen, op voorwaarde dat je woning binnen de 5 jaar aanzienlijk energiezuiniger is. Interesse? Informeer er dan naar bij de bank.

 

 


4. Gemeentelijke subsidie zonneboiler

In sommige gemeenten kom je voor de installatie van een zonneboiler in aanmerking voor een premie. De bedragen en voorwaarden van deze zonneboiler premies kunnen sterk verschillen van gemeente tot gemeente. In sommige gemeenten zijn er ook andere financiële maatregelen om de aankoop van zonneboilers te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld onder de vorm van goedkope leningen.

TIP: je raadpleegt dus best je gemeentelijke overheid om meer te weten te komen over eventuele lokale subsidies voor het plaatsen van zonneboilers en andere financiële voordelen. Je kan je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een erkend installateur van zonneboilers.

 

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs