Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen & nadelen zonneboiler

Met een zonneboiler kun je flink wat energie besparen. Goed voor het milieu dus en ook voor je portemonnee. Uiteraard zijn er ook negatieve eigenschappen aan verbonden. Meer over de voordelen en nadelen van een zonneboiler, lees je in dit artikel.

 

Voordelen zonneboilers

Moderne zonneboilers hebben heel wat positieve eigenschappen waar je als consument van kan profiteren. Door het steeds schaarser worden van aardolie, is het verstandig om je te richten op groene energie. Gebruik de gratis energie van de zon om je sanitair water, je woning of je zwembad te verwarmen. Daarnaast hebben zonneboilers ook een aantal praktische voordelen waar jij en je gezin financieel beter van worden.

 

1) besparen op de energiekosten

Met een zonneboiler kun je gemiddeld 50 tot 65% besparen op de kosten voor warm water. Dat komt voor een huishouden van vier personen neer op een besparing van € 110 – € 150 op jaarbasis. Na vijf jaar heb je met een zonneboiler dus reeds € 550 – € 750 euro aan energie bespaard. Wanneer de prijzen voor energie (olie en gas) gaan stijgen zul je nog meer kunnen besparen maar een exacte voorspelling is lastig te maken omdat omdat de prijs van olie en gas aan veel externe factoren onderhevig is.

 

2) een zonneboiler is goed voor het milieu

Door het gebruik van een zonneboiler verminder je de jaarlijkse CO2 uitstoot al snel met 300 tot 400 kg per jaar (gemiddelde installatie). CO2 wordt ook wel broeikasgas genoemd omdat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Deze opwarming wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen en leidt tot grote veranderingen in het klimaat. In België betekent dat concreet warmere zomers en zachtere winters met veel neerslag. Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen zoals een zonneboiler, help je om verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

 

3) waarde van de woning neemt toe

Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, zoals installatie van een zonneboiler, dan wordt dit meegenomen in de energieprestatieberekening van de woning. Wanneer je de woning later wilt gaan verkopen of verhuren dan kun je hiervoor dus een hogere prijs vragen.

 

4) aantrekkelijke subsidiemogelijkheden

Wanneer je een zonneboiler laat installeren door een aannemer, kom je in aanmerking voor een premie van maximaal 2750 euro (beschermde afnemers max. € 4125). Voor de installatie van een zonneboiler krijg je maar liefst 50% van de netbeheerder terug! Dat maakt de aanschaf van een dergelijk systeem erg interessant. Meer info over premies en subsidies vind je hier.

 

voordelen zonneboiler

 

Nadelen zonneboiler

Alles heeft voordelen en nadelen. Dat is ook het geval bij zonneboilers. Of de nadelen opwegen tegen de voordelen, is afhankelijk van persoon tot persoon.  De negatieve aspecten van zonneboilers zijn vooral praktisch van aard.

 

Nadeel 1: een zonneboiler neemt ruimte in beslag

Er zijn verschillende soorten zonneboilers, van klein tot groot en het zijn vooral de wat grotere installaties die ook gebruikt worden als verwarmingsondersteuning, die nogal wat ruimte vergen. Voorraadvaten van 200 tot 500 liter zijn geen uitzondering en je moet hier wel de ruimte voor hebben (op zolder, in de kelder of garage). Vanzelfsprekend moet ook het dak geschikt zijn voor plaatsing van collectoren en moet je er rekening mee houden dat het uitzicht van het dak zal veranderen.

 

Nadeel 2: juiste oriëntatie

Wil je effectief gebruik maken van een zonneboiler dan moeten de zonnecollectoren op het zuiden gericht zijn. Een oriëntatie op het Zuidwesten of Zuidoosten is prima geschikt. Andere oriëntaties zijn wel mogelijk maar leiden wel tot verliezen. Ook is het belangrijk dat er niet te veel schaduwen zijn (bomen, omringende huizen, dakkapel). Zonnecollectoren hebben nu eenmaal veel licht nodig om efficiënt te kunnen werken en niet iedere woning is er geschikt voor.

 

Nadeel 3: overige warmtebronnen blijven nodig

In de zomer presteren zonnecollectoren het best en kun je nagenoeg al je sanitair water verwarmen met gratis energie van de zon. In de periodes dat ze zon niet of nauwelijks schijnt heb je altijd nog een naverwarming nodig om te kunnen beschikken over voldoende warm water. Dat geldt zeker voor het verwarmen van de woning. Een CV ketel of warmtepomp is nodig om het huis voldoende warm te kunnen stoken. Meer informatie over het verwarmen van de woning met een zonneboiler vind je hier (artikel verwarmen zonneboiler).

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs