Elektrischeboiler.be Advies over alle soorten boilers & waterverwarmers
Vergelijk 100+ erkende installateurs online!
header image
Elektrischeboiler.be

Terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboiler is een aantrekkelijke investering, zeker wanneer je alle premies en subsidies meetelt in je overweging. Het milieu vaart er er wel bij en ook de energiefactuur zal een aangename kostendaling vertonen. Hoeveel energie je kunt besparen en wat de terugverdientijd van een zonneboiler is, vind je terug in dit artikel.

Gratis & vrijblijvend prijzen aanvragen voor de plaatsing van een zonneboiler kan op deze pagina.

 

Rendement en terugverdientijd berekenen

De terugverdientijd van een zonneboiler is afhankelijk van de totale investering, subsidies en premies, de efficiëntie van het systeem en de geldende energieprijzen. De efficiëntie van het systeem wordt bepaald door het type collectoren en de oriëntatie ervan. Correct georiënteerde collectoren leveren de hoogste opbrengst en kunnen hierdoor sneller terugverdiend worden. Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler 10 tot 16 jaar.

 

Voorbeeld terugverdientijd zonneboiler

De prijs van een standaard zonneboiler voor een gezin van vier personen bedraagt gemiddeld 4.000 tot 6.000 euro. Dit is inclusief installatiekosten.

Je kan via de netbeheerder een aantrekkelijke premie van 550 euro per vierkante meter krijgen. De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag. In sommige gemeenten kom je daarnaast in aanmerking voor een bijkomende subsidie.

Laat je een zonneboiler van 4 m² installeren van bijvoorbeeld 4.000 euro, dan heb je via je netbeheerder recht op een premie van 1.600 euro. Hierbij wordt gerekend met een premie die 40% van de factuur bedraagt. De kosten voor jou komen dan neer op 2.400 euro. Eventuele lokale subsidies zijn hier niet meegerekend.

Stel dat je met een zonneboiler jaarlijks 150 euro aan energie gaat besparen, dan bedraagt de terugverdientijd: 2400 / 150 = 16 jaar. Bespaar je per maand meer energie, dan wordt de terugverdientijd vanzelfsprekend korter, maar gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler 10-16 jaar.

Hou er rekening mee dat de terugverdientijd afhankelijk is van vele factoren, waaronder de installatieprijs, het premiebedrag, de efficiëntie van de installatie en de jaarlijkse energiebesparing die de zonneboiler oplevert. Deze besparing hangt sterk af van de energieprijzen en de brandstof waarmee je normaal je sanitair water verwarmt.

Je kan ook in aanmerking komen voor premies. De terugverdientijd is in grote mate afhankelijk van het bedrag aan premies & subsidies dat je zal ontvangen. Dit bedrag is anders voor elk gezin. Benieuwd voor welke subsidies jij in aan aanmerking komt? Lees er meer over in ons artikel over subsidies voor zonneboilers.

 

Voorwaarden premie zonneboiler

De premie voor zonneboilers is wel verbonden aan enkele voorwaarden. Het moet gaan om een nieuwe zonneboiler voor het verwarmen van sanitair water, eventueel gecombineerd met verwarming van de woning. De installatie moet geplaatst worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Bovendien moet het gaan om een woning in het Vlaamse Gewest.

De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen en de premieaanvraag moet uiterlijk 2 jaar na de factuurdatum bij de netbeheerder toekomen. Bekijk het artikel “Premies zonneboiler” voor een uitgebreid overzicht van de beschikbare vergoedingen voor zonneboilers en hun voorwaarden.

Een gespecialiseerde aannemer kan je helpen met de technische voorwaarden van de installatie en bij de aanvraagprocedure. Benieuwd naar prijzen van gespecialiseerde aannemers voor het plaatsen van een zonneboiler? Vraag hier vrijblijvend offertes op maat aan.

 

 

Terugverdientijd korter dan tien jaar mogelijk?

Terugverdientijden korter dan tien jaar zijn meestal niet realistisch te noemen en zijn gebaseerd op sterk stijgende energieprijzen en onhaalbare energiebesparingen per jaar. Tevens houdt men bij dergelijke positieve inschattingen geen rekening met onderhoudskosten en de elektriciteitskosten voor de pomp. Een terugverdientijd van 10 tot 16 jaar is meer realistisch. In sommige vallen (minder gunstige oriëntering van de collectoren) kan de terugverdientijd zelfs oplopen tot 20 jaar of meer.

 

Terugverdientijd zonneboiler

 

Hoeveel energie kan je besparen?

Gemiddeld zul je 50% kunnen besparen op de energiekosten voor warm water. Dat komt voor een gemiddeld gezin van vier personen neer op een besparing van 200 – 230 m³ aan aardgas. Bij een gemiddelde gasprijs van € 0,65 per m³ kun je dan € 130 – € 150 op jaarbasis besparen. Indien je nu een elektrische boiler gebruikt in plaats van een gasgestookte CV dan zul je meer kunnen besparen met een zonneboiler omdat verwarming met elektriciteit in verhouding duurder is dan verwarming via gas.

 

Terugverdientijd zonneboiler en subsidies: Conclusie

De terugverdientijd van een zonneboiler is in grote mate afhankelijk van de premies en subsidies die je van de overheid terug kunt verwachten. Zo kom je in Vlaanderen in aanmerking voor een zeer aantrekkelijke premie van de netbeheerder. Deze premie bedraagt 550 euro per vierkante meter, maar is begrensd tot 2.750 euro en de premie mag ook niet meer bedragen dan 40% van de factuur.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen