Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Boiler vervangen

Is het tijd om je boiler te vervangen? Of wil je overstappen van gas naar elektriciteit voor je sanitair water? Er zijn dan meerdere energiebesparende en milieuvriendelijke opties om te overwegen. Wat zijn deze opties precies? Hoeveel kost de aanschaf en met welke aandachtspunten hou je best rekening? Je leest het hier.

Ga snel naar:
OPTIE 1: warmtepompboiler
OPTIE 2: zonneboiler
OPTIE 3: elektrische boiler
OPTIE 4: nieuwe gasboiler
Alternatieven: geiser of combiketel
CONCLUSIE: hoe boiler vervangen?

Vraag gratis offertes aan

 

 

Wanneer boiler vervangen?

Je boiler vervangen is aangeraden in de volgende situaties:

 • de boiler is verouderd (levensduur van 15 – 25 jaar).
 • de boiler is beschadigd (slechte werking of lekkage).
 • je wil overstappen van gas naar (groene) stroom voor het opwarmen van sanitair water.

Op zoek naar een boiler op maat van jouw persoonlijke wensen, woonsituatie en budget? Vind een vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

boiler vervangen

 


OPTIE 1: warmtepompboiler

Met een warmtepompboiler breng je sanitair water milieuvriendelijk op temperatuur. Hierbij onttrek je warmte uit de omgevings- of ventilatielucht en gebruik je dus geen fossiele brandstoffen. Ook is het stroomverbruik 3 keer lager dan bij een elektrische boiler. Verder zijn ze makkelijk te plaatsen, te combineren met een cv-ketel en/of zonnepanelen-installatie en geschikt voor huishoudens met een hoog waterverbruik.

 

Aandachtspunten boiler vervangen door warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een aantrekkelijke optie om je boiler te vervangen, maar er zijn wel wat aandachtspunten om rekening mee te houden. Een kort overzicht:

 • Formaat: een warmtepompboiler is een grote installatie. Ook al is de plaatsing dus makkelijk, moet je eerst nagaan of je eigenlijk wel genoeg ruimte hebt.
 • Binnen- of buitenlucht: de meeste warmtepompboilers onttrekken warmte uit de omgevingslucht, maar er zijn ook zeker systemen die hier binnenlucht voor gebruiken. Een vakman geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden.
 • Kostprijs: warmtepompboilers zijn niet goedkoop, maar daar staan een aantrekkelijk rendement en snelle terugverdientijd tegenover.

 

Warmtepompboiler prijs

Voor een warmtepompboiler reken je best op richtprijzen tussen € 2.500 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Dit is echter alleen een richtprijs. De uiteindelijke kosten wisselen per project, maar ook van vakman tot vakman. Wil je jouw boiler vervangen door een warmtepompboiler? Vergelijk dan goed.

 

Profiteer van gericht advies van een vakman

Wil je een warmtepompboiler laten plaatsen om je huidige boiler te vervangen? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 erkende installateurs actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en vergelijk je eenvoudig werkwijzen en uitvoertermijnen. Start je aanvraag hier.

 


OPTIE 2: zonneboiler

hoe boiler vervangen

Een zonneboiler verwarmt sanitair water door middel van zonnewarmte, opgevangen met zonnecollectoren. Een speciale vloeistof in de leidingen van deze collectoren houdt de warmte van het zonlicht vast en geeft dit vervolgens door aan het sanitair water in het opslagvat. Dit is dus een ecologische verwarmingsmethode voor je sanitair water waar je veel kosten mee bespaart.

 

Aandachtspunten boiler vervangen door zonneboiler

Waar let je op als je jouw boiler laat vervangen door een zonneboiler? Enkele aandachtspunten:

 • Installatie: je moet van tevoren nagaan of je woning geschikt is voor een zonneboiler. Kan je dak het gewicht van de zonnecollectoren aan? Heb je genoeg ruimte in huis voor het voorraadvat en kan je deze dichtbij de collectoren plaatsen om warmteverlies te beperken? Vraag advies aan een vakman voor een juiste inschatting.
 • Warmwaterbehoefte: in de zomer voorziet een zonneboiler je hele woning van warm sanitair water, en in de winter grotendeels. In totaal dekt een zonneboiler ongeveer 60% van je totale warmwaterbehoefte.
 • Dakoriëntatie: om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, moeten de collectoren aan de goede kant van je dak liggen. Vermijd schaduw en laat de collectoren zoveel mogelijk richting het zuiden plaatsen.
 • Soort zonnecollectoren: je hebt de keuze uit vacuümbuiscollectoren en vlakke plaat collectoren. Vlakke plaat collectoren bestaan uit rechthoekige bakken met absorbeerplaten en functioneren optimaal op zonnige dagen. Vacuümbuiscollectoren bestaan daarentegen uit dubbelwandige glazen buizen met daarin koperen absorbers. Deze collectoren zijn wat duurder, maar functioneren best bij diffuus daglicht.

 

Zonneboiler prijs

Voor een zonneboiler voor een gemiddeld huishouden reken je op een richtprijs van € 4.000 à 6.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Prijzen variëren op basis van het merk en het boilervolume.

 

TIP: profiteer van een warmtepompboiler of zonneboiler premie

Wil je een zonneboiler of warmtepompboiler laten plaatsen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Het premiebedrag is afhankelijk van het apparaat dat je laat plaatsen. Voor meer informatie vraag je advies aan een erkende vakman. Vind een installateur voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 


OPTIE 3: elektrische boiler

Elektrische boilers zijn een budgetvriendelijke optie om je huidige boiler te vervangen. Zo’n apparaat bestaat uit een geïsoleerd vat met een elektrische warmtespiraal om sanitair water te verwarmen. Elektrische boilers zijn gemakkelijk te plaatsen en voor meerdere tappunten tegelijkertijd te gebruiken.

 

Aandachtspunten boiler vervangen door elektrische boiler

Overweeg je om een elektrische boiler te laten plaatsen? Let dan goed op onderstaande aandachtspunten:

 • Formaat: elektrische boilers met een hoge capaciteit zijn erg groot en dus lastiger om een plek in huis te geven. Kies dus voor een boiler met een capaciteit die past bij jouw huishouden en warmwaterverbruik.
 • Verbruik: een elektrische boiler is zuiniger als je de benodigde elektriciteit opwekt met zonnepanelen. Water in deze boilers moet namelijk continu zijn verwarmd, wat betekent dat de kosten van netstroom snel oplopen. Wil je energie en dus geld besparen? Overweeg isolatie rondom de boiler, ga niet voor de maximum temperatuur en laat de boiler regelmatig onderhouden.

 

Elektrische boiler prijs

Een elektrische boiler is relatief goedkoop om te laten plaatsen. Reken op een richtprijs van € 1.000 à 1.600 (excl. btw en incl. plaatsing). Hierbij gaan we uit van een boilervolume van 200 liter (bruikbaar voor een huishouden met 4 personen). Wil je profiteren van een optimaal rendement? Overweeg dan om de boiler te combineren met zonnepanelen.

 

Profiteer van gericht advies van een vakman

Wil je een gasboiler vervangen door een elektrische boiler? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 erkende installateurs actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en vergelijk je eenvoudig werkwijzen en uitvoertermijnen. Start je aanvraag hier.

 


OPTIE 4: nieuwe gasboiler

Is een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief zoals een warmtepompboiler of zonneboiler niet mogelijk? Dan kan je altijd nog een nieuwe gasboiler laten plaatsen. Deze hoeven je sanitair water niet continu op temperatuur te houden, waardoor je dus profiteert van een aantrekkelijk rendement. Wel moet je er dan rekening mee houden dat het boilervolume groot genoeg is.

 

Aandachtspunten nieuwe gasboiler plaatsen

Laat je een nieuwe gasboiler plaatsen? Dan is het belangrijk om een aantal aandachtspunten in je achterhoofd te houden:

 • Verbruik: een boiler op basis van gas is niet milieuvriendelijk. Je doet er dus goed aan om je gasverbruik zoveel mogelijk te beperken. Isoleer leidingen en afvoerbuizen, plaats de gasboiler zo dicht mogelijk bij je badkamer en overweeg een douche met een spaardoucheknop. Zo bespaar je al gauw 20% energie.
 • Hogere temperaturen: vermijd hoge temperaturen voor sanitair water in een gasboiler. Anders stijgt je energierekening niet alleen, maar zal je de boiler ook sneller moeten ontkalken. Daarnaast is er ook meer kans op brandgevaar. De ideale temperatuur voor sanitair water is daarom zo’n 60 graden Celsius.

 

Gasboiler prijs

Gemiddeld kost een aardgasboiler € 1.500 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Net als bij andere boilers kan deze prijs nog variëren op basis van het boilervolume, moeilijkheidsgraad van de installatie, gebruikte materialen, het merk, … Een vakman begeleidt je graag, van aanschaf tot plaatsing.

 

Profiteer van gericht advies van een vakman

Wil je een nieuwe gasboiler laten plaatsen? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 erkende installateurs actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en vergelijk je eenvoudig werkwijzen en uitvoertermijnen. Start je aanvraag hier.

 


Alternatieven: geiser of combiketel

Vóórdat je een nieuwe boiler laat plaatsen, is het goed om enkele alternatieven te overwegen. Hieronder een kort overzicht.

 

1. Geiser

Geisers verwarmen sanitair water alleen als het nodig is en verbruiken dus geen onnodige energie. Je verspilt met zo’n doorstromer wel eerst een beetje koud water, maar daar staat tegenover dat je geen voorraadvat hoeft te plaatsen. Het enige wat je nodig hebt zijn verwarmingselementen om passerend water op het moment zelf te verwarmen.

Als gevolg zijn geisers vooral geschikt bij beperkte ruimte of een laag waterverbruik. Voor grotere huishoudens die veel warm water gebruiken, eventueel op verschillende tappunten tegelijkertijd, is een boiler beter en comfortabeler.

Kosten geiser: € 150 à 900 (incl. btw, excl. plaatsing)

 

2. Combiketel

Het is tegenwoordig ook mogelijk om je cv-ketel en boiler in 1 installatie te integreren. Zo’n combiketel bespaart ruimte, is goedkoper dan een aparte cv-ketel en boiler, verbruikt minder energie en is eventueel te combineren met een zonneboiler voor een aantrekkelijk rendement. Doorgaans is een minimaal vermogen van 24 kW aan te raden, maar bij gebruik van meerdere tappunten tegelijkertijd heb je meer nodig.

Kosten combiketel: € 600 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing)


CONCLUSIE: hoe boiler vervangen?

Over het algemeen kies je best voor een zonneboiler of warmtepompboiler om jouw huidige boiler te vervangen. Een overzicht met de voornaamste voordelen:

 • Milieuvriendelijk: zonneboilers en warmtepompboilers maken geen gebruik van fossiele brandstoffen en zijn ideaal om je steentje bij te dragen aan een beter milieu.
 • Lagere energierekening: met deze installaties verbruik je geen gas, waardoor je behoorlijk veel geld bespaart. Voor de opwarming van je sanitair water gebruiken warmtepompboilers namelijk omgevingslucht en zonneboilers zonnewarmte.
 • Premie: je komt mogelijk in aanmerking voor een premie als je een warmtepompboiler of zonneboiler laat plaatsen. Hiermee verlaag je de kostprijs én terugverdientijd. Daarnaast profiteer je van het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.
 • Snelle terugverdientijd: de investering in een nieuwe zonneboiler of warmtepompboiler heb je door de hoge energieprijzen sneller terugverdiend dan ooit.

Advies op maat nodig? Je kan snel en eenvoudig contact opnemen met meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen