Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Boiler prijs

Een boiler zorgt voor de verwarming van het sanitair water in je woning. Hoeveel de prijs voor zo’n waterverwarmer bedraagt, is o.a. afhankelijk van het type, het merk en het volume. In dit artikel ontdek je de prijzen van de verschillende soorten boilers en vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Prijs per type boiler
Prijsbepalende factoren
Hoe prijzen voor boilers vergelijken?
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor boilers

Prijs per type boiler

De prijs van een boiler varieert gemiddeld tussen € 1.000 en 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel een boiler precies kost, hangt voornamelijk af van het type boiler. In de tabel hieronder vind je de prijzen voor verschillende soorten boilers (voor gemiddelde huishoudens van 4 personen). Het benodigde volume hangt af van het type boiler en je warmwaterverbruik, maar je kan uitgaan van 150 à 250 liter.

Type boilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Aardgasboiler€ 1.500 - 3.000
Klassieke elektrische boiler€ 1.000 - 1.600
Warmtepompboiler€ 2.500 - 3.000
Zonneboiler€ 4.000 - 7.000

1. Aardgasboiler prijs

De kosten voor het verbruik van aardgasboilers liggen doorgaans relatief laag. Ze leveren ook sneller warm water dan bv. elektrische boilers. Hierdoor heb je vaak een kleiner volume nodig, wat de prijs drukt. De installatie van een boiler op gas is wel wat complexer, wat hogere plaatsingskosten met zich meebrengt.

Gemiddelde prijs: € 1.500 – 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing, voor gemiddeld huishouden van 4 personen).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

2. Prijs elektrische boiler

De installatie van een klassieke elektrische boiler is erg eenvoudig: je hebt alleen een elektriciteitsaansluiting nodig. Zo’n boiler op elektriciteit kan redelijk snel warm water leveren en dit zelfs op meerdere aftappunten tegelijk. Je moet wel rekening houden met een redelijk hoog elektriciteitsverbruik. Dit kan je echter oplossen door zonnepanelen te plaatsen en zo zelf te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de boiler.

Gemiddelde prijs: € 1.000 – 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing, voor gemiddeld huishouden van 4 personen).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

3. Prijs warmtepompboiler

Een warmtepompboiler benut de warmte van de omgeving om het sanitair water te verwarmen. Dit toestel is voornamelijk geschikt voor huishoudens met een grote warmwaterbehoefte. Het kan volledig instaan voor de verwarming van het sanitair water van een woning.

Warmtepompboilers zijn net als gewone elektrische boilers makkelijk te installeren. Ze vereisen weliswaar een grotere investering, maar ze verbruiken wel een pak minder dan de klassieke elektrische boiler. Heb je zonnepanelen? Dan kunnen deze panelen de nodige stroom leveren voor het toestel. Zo kan jij je sanitair water op een volledig ecologisch verantwoorde manier verwarmen.

Gemiddelde prijs: € 2.500 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

4. Prijs zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon voor de verwarming van het sanitair water. Dit gebeurt via zonnecollectoren, die doorgaans op het dak worden gemonteerd. Het water wordt verzameld in een boilervat, dat binnen geplaatst wordt. Aangezien de collectoren en het boilervat met elkaar verbonden moeten worden, is de installatie van een zonneboiler redelijk complex.

Hou er rekening mee dat zonneboilers niet altijd volledig kunnen voorzien in de warmwaterbehoefte van een woning. Vooral in de winter is dit het geval. Een zonneboiler wordt daarom altijd gecombineerd met een naverwarming, die het water bijverwarmt tot de gewenste temperatuur. Meestal gebeurt deze naverwarming door de cv-ketel.

Gemiddelde prijs: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing, voor gemiddeld huishouden van 4 personen).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

Welke boiler kopen?

Moet je een nieuwe boiler kopen, dan kies je best meteen voor een ecologisch toestel zoals een warmtepompboiler of zonneboiler. Deze toestellen zijn duurder in aankoop, maar zuiniger in verbruik. Ze zijn bovendien een ecologisch verantwoorde manier om je sanitair water te verwarmen.

TIP: twijfel je welk toestel het meest geschikt is? Een ervaren installateur helpt je de keuze te maken met gericht advies en een prijsvoorstel op maat. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

boiler prijs

 

Welke factoren bepalen de prijs van een boiler?

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de prijs van je boiler. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste prijsbepalende factoren:

 1. Merk

  Elk merk maakt gebruik van andere materialen, wat een grote invloed heeft op de levensduur, werking en kostprijs van hun boilers. Zo worden de waterverwarmers van Daalderop uit koper gemaakt, wat bij uitstek het beste, maar ook duurste materiaal is. Boilers van Ariston worden dan weer gemaakt met hoogwaardig inox, wat een perfecte bescherming tegen corrosie en roest garandeert. Ook dit heeft een invloed op de prijs.

 2. Volume

  De prijzen in de tabel gelden voor boilers met een groot volume van 150 à 250 liter. Deze zorgen doorgaans voor de volledige warmwaterbehoefte van een huishouden. Je kan echter ook voor een kleinere boiler kiezen, bv. alleen voor de keuken. Meestal bedraagt het volume dan slechts 10 liter. Voor een klassieke elektrische boiler van 10 liter variëren de prijzen tussen € 150 en 300. Voor de variant op aardgas variëren de prijzen van € 300 tot 500.

 3. Type

  Duurzame toestellen zoals warmtepompboiler en zonneboilers zijn duurder dan de traditionele boilers op elektriciteit of aardgas.

 4. Bijkomende werken

  Moeten er nog andere werken gebeuren tijdens de installatie van je boiler (bv. toevoerleidingen, koppelingskranen, aansluitstukken… vervangen), dan zal dit bovenop de prijs van de boiler komen.

 5. Installateur

  Elke installateur hanteert zijn eigen tarieven. Hierdoor kunnen de prijzen ook variëren van installateur tot installateur. Daarom is het aangeraden om offertes aan te vragen bij verschillende plaatsers van boilers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijk en de voordeligste aanbieding kiezen. Via onze offertepagina kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele boiler installateurs. Start hier jouw aanvraag.

 

Hoe offertes voor boilers vergelijken?

Heb je meerdere offertes ontvangen, let dan zeker op de volgende zaken wanneer je ze gaat vergelijken:

 • Kijk naar wat is inbegrepen in de prijs: geeft de installateur een totaalprijs voor de volledige installatie? Of geeft hij enkel de prijs voor de boiler en rekent hij installatiekosten, verplaatsingskosten… afzonderlijk aan?
 • Vergelijk adviezen van installateurs: welk toestel raadt de installateur je aan? Welk volume stelt hij voor? Bij het vergelijken van offertes is niet alleen de prijs doorslaggevend, maar ook het advies voor het meest geschikte toestel in jouw situatie.
 • Vergelijk garantieperiodes: ga steeds na hoeveel jaar garantie de installateur geeft. Zo is het soms interessanter om een iets duurdere offerte te tekenen maar wel met een langere garantieperiode.
 • Vergelijk uurtarieven: moeten er nog bijkomende werken uitgevoerd worden die afzonderlijk aangerekend worden per uur, dan loont het om de uurtarieven van de verschillende installateurs te vergelijken. Het verschil kan op de eindfactuur zo makkelijk enkele tientallen euro’s zijn.

Offertes voor boilers vergelijken? Ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

 

FAQ over prijzen van boilers

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de prijzen van boilers. Heb je een andere vraag of ontvang je graag een prijs op maat? Dan kan je hiervoor steeds terecht bij een ervaren installateur in jouw buurt. • Is een goedkope boiler een goed idee?
  Boilers van goedkope merken hebben vaak een minderwaardige wandafwerking, waardoor het water sneller afkoelt. Hierdoor zal je boiler dus sneller moeten bijverwarmen en bijgevolg ook meer verbruiken. Daarom is het aangeraden om meteen te kiezen voor een kwalitatieve boiler. Je betaalt aanvankelijk wat meer, maar kwalitatieve boilers zullen efficiënter werken en dus minder verbruiken dan goedkope boilers. Op lange termijn is een iets duurdere boiler van een kwalitatief merk dus de betere keuze.


 • Wat kost een boiler aan stroom?

  Een traditionele elektrische boiler voor een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1.800 kWh per jaar. Houden we rekening met een stroomprijs van gemiddeld € 0,35, dan kost een elektrische boiler per jaar ongeveer € 630 aan stroom. Een warmtepompboiler daarentegen, verbruikt tussen de 500 en 1.100 kWh per jaar. Hiermee betaal je jaarlijks slechts € 175 à 385 aan stroom.

  Wanneer je prijzen van boilers gaat vergelijken, moet je dus niet alleen rekening houden met de aankoopprijs, maar ook met de verbruikskosten. Zo krijg je een beter beeld van de totale kosten. • Hoeveel kost het om een boiler te installeren?
  Doorgaans zijn de plaatsingskosten van een boiler inbegrepen in de prijs op de offerte. Sommige installateurs vermelden dit als aparte kostenpost, terwijl anderen meteen een totaalprijs geven inclusief installatie. Daarom is het belangrijk om verschillende offertes grondig te vergelijken om een idee te krijgen van de installatiekosten. Vul vrijblijvend het formulier in hieronder om offertes te vergelijken:

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen