Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboilercombi

Zoek je een goedkope en milieuvriendelijke manier om je water te verwarmen en tegelijk ook je woning te verwarmen? Een zonneboilercombi doet beide! In dit artikel focussen we op haar werking en voordelen. Plus, krijg je een idee over de kostprijs.

Zonneboilercombi: werking – voordelenprijs en premie – zonneboilercombi vs. cv-zonneboiler

 

Werking zonneboilercombi

Dit type zonneboiler dankt haar naam aan de combinatie van zonnecollectoren met een ingebouwde cv-brander. In tegenstelling tot een standaard zonneboiler staat een zonneboilercombi naast het verwarmen van sanitair water ook in voor de centrale verwarming van je woning.

Stel dat de zonnecollectoren op je dak onvoldoende warmte kunnen opwekken, dan vangt de cv-ketel op mazout, gas of elektriciteit dat tekort op. Dat gebeurt hoofdzakelijk tijdens de wintermaanden of in het geval van slecht weer.

 

Combineer met lage-temperatuurverwarming

Het hoogste rendement behaalt een zonneboilercombi in combinatie met lage-temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Reden is de lage aanvoertemperatuur van 40 à 60° C. Bij CV-installaties met hoge aanvoertemperaturen (75 à 85 °C) zou de geïntegreerde brander constant moeten bijspringen om het water op temperatuur te krijgen. Wat niet efficiënt is.

 

Voordelen zonneboilercombi

 • Kostenbesparend: met een zonneboilercombi bespaar je extra op je energiefactuur: tot 5 % meer in vergelijking met een standaard zonneboiler en zo’n 75 à 100 m³ gas per jaar.
 • Op maat van gezinnen: warm water afnemen voor de afwas terwijl iemand anders ondertussen een warme douche neemt? Je gebruikt perfect op meerdere plekken tegelijk warm water in huis.
 • Duurzaam: je hoeft nog minder gebruik te maken van zogeheten ‘grijze’ energie (gas, stookolie …). Een zonneboilercombi benut ten volle duurzame zonne-energie.

 

Prijs zonneboilercombi

De prijs van een zonneboilercombi hangt af van verschillende factoren: het volume van het boilervat, de oppervlakte van de zonnecollectoren, het merk, je gezinssamenstelling, enzovoort.

Voor een gemiddeld gezin starten de prijzen vanaf 4.000 euro, inclusief btw en plaatsing. Wil je advies en een prijs op maat van jouw situatie? Een erkende installateur overloopt ter plaatse met jou de verschillende mogelijkheden en welke oplossing in jouw geval het meest rendabel is. Hij bezorgt je dus alle info en een vrijblijvende offerte.

Interessant detail: voor de aankoop van een zonneboilercombi kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een premie van de netbeheerder en jouw gemeente. Ook hierover kan een vakman je de nodige info bezorgen.

 

zonneboilercombi

 

Zonneboilercombi of cv-zonneboiler?

Om verwarring te vermijden: een zonneboilercombi is niet hetzelfde als een cv-zonneboiler. We zetten de verschillen voor je op een rij:

 

 • Een zonneboilercombi

  Een complete, geïntegreerde installatie. Bestaat uit zonnecollectoren, een voorraadvat en een pomp. De zonnecollectoren op het dak vangen zonnewarmte op. Via de warmtewisselaars wordt die warmte gebruikt om het water, voor het sanitair en de verwarming, in het voorraadvat op te warmen.

  Prijs: tussen 4.000 en 7.000 euro (incl. btw en plaatsing)

 

 • Een cv-zonneboiler

  Twee verschillende installaties. De reeds bestaande cv-installatie op elektriciteit, gas of mazout wordt aangesloten op zonnecollectoren. Een cv-zonneboiler verwarmt daarbij het water nog voor het naar de cv-ketel gaat. Dit om kosten en energie te besparen.

  Prijs: tussen 3.000 en 5.000 euro (incl. btw en plaatsing)

 

Wil je meer weten over de verschillen tussen beide en ben je benieuwd welk systeem het best past bij jouw situatie en noden? Een professionele installateur geeft je gepast advies en helpt je zo bij het maken van de juiste keuze.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs