Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler plaatsen: Info en rendement

Een zonneboiler zorgt voor de verwarming van het water in huis door zonlicht te gebruiken. Het is één van de goedkoopste manieren om water te verwarmen en bovendien heel erg milieuvriendelijk. Sommige zonneboilers kunnen ook gebruikt worden als centrale verwarming. Info over de prijzen en mogelijkheden vind je terug in dit artikel.

Relevante artikels: Kostprijs zonneboilerPremie & subsidie –  Werking –  Terugverdientijd
Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier offertes aan voor verschillende zonneboilers.

 

 

Werking en onderdelen

Op het dak worden zonnecollectoren geplaatst die het zonlicht opvangen. Dit zonlicht wordt omgezet in warmte door middel van een speciale vloeistof die constant in beweging wordt gehouden. Het principe werkt hetzelfde als een tuinslang die een dag lang in de zon heeft gelegen, het water hierin wordt ook erg warm.

In de zomer kunnen zonneboilers het hele huis van warm water voorzien, maar ook in de winter kunnen zonneboilers een grote bijdrage leveren. Ook al is het buiten koud, toch zullen de zonnestralen hun werk kunnen doen. De grootste voordelen van zonneboilers zijn de energiebesparing, onafhankelijke energiebron en de milieuvriendelijkheid.

 

 

Soorten zonneboilers

Er bestaan drie soorten zonneboilers die warm water leveren en één zonneboilercombi die ook het huis kan verwarmen: De standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler, de cv-zonneboiler en de zonneboilercombi. Het is bij de keuze van een zonneboiler belangrijk dat er nagedacht wordt over het doel waarvoor de boiler gebruikt moet worden en de gewenste opslagcapaciteit.

 

De standaard zonneboilers
De standaard zonneboiler heeft een collector oppervlak van ongeveer vier vierkante meter en een los voorraadvat. Er wordt gebruik gemaakt van een gesloten circuit. Er is daarnaast een normale warmwaterinstallatie nodig die het water kan na verwarmen.

 

Compacte zonneboilers
De compacte zonneboiler heeft geen apart voorraadvat, het water wordt direct onder de collector opgeslagen. Deze zonneboiler kan 75 tot 250 liter water opslaan en is zwaarder en hoger dan een standaard zonneboiler. Het water wordt rechtstreeks verwarmd en daardoor wordt water bespaard. Tevens zal ook hier gebruik moeten worden gemaakt van een extra normale warmwaterinstallatie.

 

CV-zonneboilers
De cv-zonneboiler maakt gebruik van de cv-ketel door middel van een extra warmtewisselaar om het water op temperatuur te houden. Op deze manier is er altijd een grote hoeveelheid water beschikbaar en wordt de temperatuur in het voorraadvat constant gehouden. Er is daarom geen extra waterinstallatie nodig.

 

Zonneboilercombi’s
De zonneboilercombi zorgt niet alleen voor warm water, maar ook voor de verwarming van het huis door middel van een cv-brander. Het voorraadvat is bij deze zonneboiler het grootst, namelijk rond de 250 liter.

 

Werking zonneboiler

 

 

 

 

 

 

 

 

Opbrengst en prijzen van zonneboilers

Voor een gezin van 4 personen kunnen de gemiddelde prijzen van standaard zonneboilers variëren van 4.000 tot 6.000 euro. Dit is inclusief installatie door een professional. Voor kleinere of grotere huishoudens zullen de prijzen natuurlijk respectievelijk lager en hoger liggen. Door het lage energieverbruik worden de hoge installatiekosten echter op langere termijn gecompenseerd. Een zonneboiler bespaart ongeveer 50% op de kosten voor warm water.

Om de zonneboiler prijs exact te weten kan je steeds een kijkje nemen op centraleverwarmingcv.be. Voor het onderhoud wordt er vaak uitgegaan van een onderhoudsbeurt van eens in de 5 jaar, deze kosten bedragen ongeveer 50 Euro. Voor een eigen advies wordt aangeraden om bij verschillende aanbieders vrijblijvende offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

 

Voordelen, vergunningen en tips

De voordelen van zonneboilers zijn dat ze milieuvriendelijk zijn, gratis warm water leveren en recht geven op subsidies en riante premies. Het verschilt in België per gemeente waar de subsidies precies uit bestaan, maar over het algemeen wordt het gebruik van zonneboilers beloond. Vraag bij uw eigen gemeente of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een zonneboiler. Zorg er tot slot voor dat de zonnecollectoren naar het zuiden gericht zijn, dat de hellingshoek rond de 40° ligt en dat de capaciteit bij de watervraag van het huishouden past.

Overweeg je om een zonneboiler te plaatsen en wens je graag een prijs op maat en vrijblijvend advies voor jouw specifieke situatie? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang vrijblijvend een offerte op maat.

 

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs