Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cv ketel kiezen

De juiste cv ketel kiezen voor je woning is geen sinecure. Je moet rekening houden met verschillende criteria: je budget, het vereiste vermogen, je project (nieuwbouw of renovatie), … Uit welke soorten verwarmingsketels kan je allemaal kiezen? Wat is de gemiddelde kostprijs? En welke cv ketel is voor jou de beste keuze? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke cv ketel kiezen?
Prijs nieuwe cv ketel
Hoe nieuwe cv ketel kiezen?
Voordelen verwarmingsinstallateur
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een nieuwe cv ketel kiezen?

Is je huidige cv ketel al 12 à 15 jaar oud? Of ben je op zoek naar de meest geschikte verwarmingsketel voor je nieuwbouw? Door een nieuwe cv ketel op maat te kiezen kan je rekenen op:

 • Optimaal rendement: een nieuwe cv ketel verbruikt minder energie om je woning te verwarmen. Dankzij die goede, energiezuinige werking ben je zeker van een optimaal rendement.
 • Lagere stookkosten: een energiezuinige cv ketel betekent uiteraard ook minder jaarlijkse stookkosten. Zo verdien je je investering in een nieuwe verwarmingsketel geleidelijk aan terug.
 • Zalig woon- en warmtecomfort: door een nieuwe cv ketel te kiezen warm je je woning vlot en efficiënt op. Op die manier geniet je van een zalig woon- en warmtecomfort.
 • Geen defecten of storingen: een oude cv ketel kampt onvermijdelijk met slijtage, ondanks een regelmatig onderhoud. Met een nieuwe ketel beperk je de kans op defecten tot een minimum.
 • Lagere CO2-uitstoot: nieuwe cv ketels stoten veel minder CO2 en andere schadelijke stoffen uit. Kortom, door een nieuwe cv ketel te kiezen draag je je steentje bij aan het milieu.

Advies op maat nodig? Een erkende verwarmingsinstallateur helpt je graag om een nieuwe cv ketel te kiezen op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

cv ketel kiezen

 

Welke cv ketel kiezen?

Je kan kiezen uit verschillende cv ketels voor jouw woning, afhankelijk van jouw situatie, budget en persoonlijke wensen. We zetten de verschillende mogelijkheden kort op een rij:

 

welke condensatieketel kiezen 1. Condensatieketel

Zoek je naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor je nieuwe cv ketel? Dan kom je automatisch bij een gascondensatieketel uit. Ook een condenserende mazoutketel is nog een optie, maar dan enkel bij een renovatie.

Condensatieketels halen een hoog rendement door de warmte uit de rookgassen te recupereren om je cv-water voor te verwarmen. Zo bespaar je flink op je energiekosten in vergelijking met een oude gas- of mazoutketel.

Prijs: € 2.000 à 7.500 (excl. btw en incl. plaatsing)

Een goede keuze bij… renovatie (gas/mazout) of nieuwbouw (gas)

 

 

cv ketel kiezen hybride 2. Hybride cv ketel

Deze combinatie van een condenserende ketel en een warmtepomp (lucht-water) is nog energiezuiniger en milieuvriendelijker dan enkel een condensatieketel. Dit ‘slimme’ systeem kiest op elk moment de meest voordelige energiebron: elektriciteit (warmtepomp) of gas/mazout (condensatieketel).

Zo’n hybride cv ketel komt iets duurder uit dan een condensatieketel, maar je geniet van nog lagere energiekosten en je stoot nog minder CO2 uit. Je kan bovendien ook je leidingen en radiatoren behouden.

Prijs: € 5.000 à 12.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

Een goede keuze bij… een kleine renovatie

 

 

cv ketel kiezen biomassa 3. Biomassaketel

In plaats van gas of mazout kan je ook een cv ketel kiezen op vaste brandstof (pellets, hout(snippers), …). Ook met zo’n biomassaketel haal je een uitstekend rendement én je investeert in hernieuwbare energie in plaats van in fossiele brandstoffen.

Let op: een biomassaketel is wel duurder dan een condensatieketel en je hebt ook voldoende opslagruimte nodig voor de ketel zelf en de pellets, hout, … Net als een condenserende ketel kan je een biomassaketel wel vlot aansluiten op je bestaande cv-net.

Prijs: € 10.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

Een goede keuze bij… een kleine renovatie

 

 

cv ketel kiezen warmtepomp 4. Warmtepomp

Als nieuwe cv ketel kan je ook kiezen voor een duurzame warmteopwekker als een warmtepomp. Dit systeem haalt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (de buitenlucht, het grondwater of de aardbodem). Voor de overige 20% heeft een warmtepomp elektriciteit nodig.

Met zo’n warmtepomp dalen je stookkosten met wel 50%. Alleen heb je een goed geïsoleerde woning en lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming) nodig voor een optimaal rendement.

Prijs: € 7.500 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

Een goede keuze bij… nieuwbouw of grote energetische renovatie

 

 

cv ketel kiezen zonneboiler 5. Zonneboilercombi

Naast een warmtepomp is een zonneboilercombi een andere manier om je woning en je sanitair water duurzaam te verwarmen. Dit systeem bestaat uit zonnecollectoren op je dak, een voorraadvat en een geïntegreerde cv brander. Die laatste springt bij als er te weinig zonnewarmte is voor een goede werking van je zonneboiler.

Een zonneboilercombi is vooral geschikt voor grote gezinnen. Voor een optimaal rendement is ook een goede isolatie van je woning en lage temperatuurverwarming (bv. vloer- of wandverwarming) nodig.

Prijs: € 4.000 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

Een goede keuze bij… nieuwbouw of grote energetische renovatie

 

Welke nieuwe cv ketel kies ik best?

De beste keuze voor jouw situatie hangt af van meerdere criteria. Je vraagt best voorstellen aan bij verschillende cv installateurs actief in je buurt. Zo kan je hun adviezen rond de meest geschikte cv ketel, maar ook prijzen, werkwijzen, … gericht vergelijken. Enkel op die manier ben je zeker van de beste cv ketel voor jouw project tegen een correcte prijs.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende verwarmingsinstallateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs nieuwe cv ketel

De kosten voor een nieuwe cv ketel hangen vooral af van het type ketel dat je kiest, het vereiste vermogen, de uitvoering, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type cv ketel Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Gascondensatieketel€ 2.000 à 5.000
Condenserende mazoutketelgemiddeld € 7.500
Verwarmingsketel op vaste brandstof€ 10.000 à 15.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 12.000
Warmtepomp€ 7.500 à 15.000
Zonneboilercombi€ 4.000 à 7.000

BELANGRIJK: dit zijn enkel richtprijzen voor de cv ketels zelf, excl. eventuele nieuwe leidingen en verwarmingstoestellen. Bovendien kunnen de prijzen ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je vlot kosten, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 erkende verwarmingsinstallateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

welke cv ketel kiezen

 

Hoe nieuwe cv ketel kiezen?

“Welke cv ketel moet ik kiezen?”, de kans is groot dat je jezelf die vraag ook al hebt gesteld. De juiste keuze hangt af van verschillende criteria. Je moet onder meer rekening houden met de volgende factoren:

 

1. Cv ketel kiezen volgens je budget

Is je budget eerder beperkt? Dan is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel de meest budgetvriendelijke oplossing. Deze ketels zijn relatief goedkoop en tegelijk erg energiezuinig. Bovendien kan je je leidingen en radiatoren gewoon behouden. Wil je extra investeren in een nog duurzamere oplossing? Dan kan je ook kiezen voor een hybride cv ketel, een warmtepomp of een zonneboilercombi.

 

2. Cv ketel kiezen volgens het vermogen

Je kiest best niet zomaar voor een cv ketel met hetzelfde vermogen als de vorige. Misschien heb je intussen je woning extra geïsoleerd, een extra badkamer bijgebouwd, … Het is belangrijk om het vermogen van je cv ketel goed af te stemmen op de isolatiewaarde van je woning, de grootte van de ruimtes die je wil verwarmen, … Zo vermijd je extra energiekosten (bij een te laag vermogen) of een onnodig hoge aankoopprijs van je nieuwe cv ketel (bij een te hoog vermogen).

 

3. Cv ketel kiezen volgens je project

Heb je een kleine renovatie voor ogen zonder grote breekwerken? Een condensatieketel, hybride cv ketel of biomassaketel kan je probleemloos aansluiten op je bestaande leidingen en verwarmingstoestellen. Bij een grote energetische renovatie of een nieuwbouw kies je beter voor een nog duurzamere cv ketel als een warmtepomp of een zonneboilercombi. In combinatie met een doorgedreven isolatie van je woning en lage temperatuurverwarming geniet je dan van de laagst mogelijke energiekosten en een hoog wooncomfort.

 

4. Cv ketel kiezen volgens het merk

Remeha, ATAG, Vaillant, Viessmann, …: er bestaan verschillende kwalitatieve merken van cv ketels. Met zo’n merk ben je sowieso zeker van een hoogwaardige cv ketel op lange termijn (mits een regelmatig onderhoud). Die levensduur kan wel verschillen per uitvoering, bv. afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen. Vraag je cv installateur dus zeker naar de kwaliteit van de uitvoering van je nieuwe cv ketel.

 

5. Cv ketel kiezen volgens duurzaamheid

Met een nieuwe, energiezuinige cv ketel stoot je sowieso minder CO2 uit. Toch zijn er uiteraard nog verschillen qua duurzaamheid. Wil je graag een zo ecologisch mogelijke cv ketel kiezen? Dan zijn een warmtepomp en een zonneboilercombi de beste opties. Die halen hun geproduceerde warmte uit hernieuwbare energie en je hangt ook niet af van de wisselende prijzen voor gas of mazout.

 

TIP: vergelijk de voorstellen van meerdere installateurs!

De juiste cv ketel kiezen voor jouw woning is duidelijk niet zo eenvoudig. Wil je zeker zijn van de beste keuze tegen een correcte prijs? Dan vergelijk je best de voorstellen van meerdere verwarmingsinstallateurs. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het correcte vermogen, de gemiddelde prijzen, … voor je nieuwe cv ketel.

Advies op maat nodig? Vraag dan gratis offertes aan bij meerdere cv installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Voordelen verwarmingsinstallateur

De juiste cv ketel kiezen betekent ook de juiste verwarmingsinstallateur zoeken. Je kiest best voor een erkende vakman die gespecialiseerd is in de cv ketel van jouw voorkeur. Zo kan je rekenen op:

 • Advies op maat: welk type cv ketel is het meest geschikt voor jouw situatie en wensen? Welk vermogen heeft je cv ketel nodig? Moet je je leidingen of rookkanaal laten vervangen of niet? Een erkende installateur geeft je graag gericht advies op maat.
 • Correcte, kwalitatieve plaatsing: een gespecialiseerde vakman plaatst je nieuwe cv ketel volgens de regels van de kunst en zorgt voor een goede afstelling. Zo’n kwalitatieve montage is essentieel voor een goede werking en een lange levensduur van je cv ketel.
 • Hoogwaardige cv ketel: naast de kwaliteit van de plaatsing is uiteraard ook de kwaliteit van de cv ketel zelf belangrijk. Door samen te werken met een vakman ben je zeker van een hoogwaardige ketel met kwalitatieve onderdelen.
 • Aanspreekpunt voor onderhoud/herstelling: naast de plaatsing van je cv ketel zorgt een erkende installateur ook voor het onderhoud of de herstelling ervan. Wil je zeker zijn dat je voldoet aan alle wettelijke verplichtingen? Kies dan voor een onderhoudscontract. Zo verlies je het onderhoud niet uit het oog én je betaalt minder in vergelijking met individuele onderhoudsbeurten.
 • Premies & financiële voordelen: voor de plaatsing van een nieuwe cv ketel kom je in aanmerking voor verschillende premies om de kosten te drukken. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je bovendien slechts 6% btw in plaats van 21%. Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg over de premies waarvoor jij in aanmerking komt. Hij bezorgt je ook alle documenten voor een vlotte aanvraag.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij verschillende verwarmingsinstallateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen