Boiler of doorstromer kiezen

Bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel moet je beslissen of je al dan niet een afzonderlijke boiler wil plaatsen. Hoewel zo’n afzonderlijke boiler heel wat voordelen te bieden heeft, is ook een doorstromer de laatste jaren aan een echte opmars bezig. Welke oplossing je moet kiezen en wat de invloed is op het kostenplaatje ontdek je in dit artikel.

 

Het verschil tussen een doorstromer en afzonderlijke boiler

doorstromer

De doorstromer ( traditionele verwarmingsketel)
Een doorstromer zal het warm water pas opwarmen van zodra er warm sanitair water gevraagd wordt. Dit heeft als grootste voordeel dat er geen water onnodig opgewarmd moet worden. Het nadeel is dan weer dat het iets langer duurt om warm water uit de kraan te krijgen. Er gaat dus iets meer warm water verloren dan bij een afzonderlijke boiler. Bij een doorstromer moet men ook rekening houdend dat de temperatuur van het water kan schommelen. Wanneer iemand gebruikt maakt van de douche en ondertussen wordt er op een ander aansluitpunt warm water afgetapt dan zal dit een invloed hebben op de temperatuur van het water in de douche.

 

 

CV ketel met boilerAfzonderlijke boiler in combinatie met een verwarmingsketel
Bij een verwarmingsinstallatie die gecombineerd wordt met een boiler zal er steeds een bepaalde hoeveelheid water warm gehouden worden. Zodra er vraag is naar sanitair warm water kan je dus meteen aftappen van de boiler. Het grootste voordeel van een afzonderlijke boiler is dat de temperatuur van het water op deze manier constant is waardoor je geen nood hebt aan een thermostatische kraan. Je voorkomt ook temperatuurschommelingen wanneer er op een ander punt in de woning warm water wordt afgetapt. Ook kalkaanslag in je cv-ketel wordt zo drastisch teruggedrongen.

 

Zoals je wel gemerkt zal hebben, biedt de boiler zeker een meerwaarde als het op comfort aankomt. Je hebt sneller warm water, de temperatuur is constant en je voorkomt ook temperatuurschommelingen wanneer er meerdere afnamepunten tegelijkertijd gebruikt worden. Uiteraard is er ook een keerzijde aan de medaille. De kosten van een installatie liggen hoger dan bij een doorstromer en ook het jaarlijks verbruik zal hoger liggen.

Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel met of zonder boiler.

 

Verschil in prijs doorstromer en boiler

De prijs van een kwalitatieve doorstromer met installatie schommelt rond de 1750 euro. Een ketel met vergelijkbare sterkte maar afzonderlijke boiler kost zo’n 1000 euro meer. Voor het extra comfort moet je dus rekenen op een meerprijs van om en bij de 30%. Heb je geen waterverzachter dan zal je echter goedkoper af zijn met een boiler. In tegenstelling tot een doorstromer is een boiler veel makkelijker te ontkalken waardoor je installatie veel langer zal meegaan. Wanneer een doorstromer last heeft van ernstige kalkaanslag zit er vaak niets anders op dan deze te vervangen.

Doorstromer of boiler kiezen

 

Conclusie

Zoals je kan zien hebben zowel doorstromers als boilers hun voordelen. Welke type je best kiest hangt dus voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren en de prijs die je wil besteden aan je installatie. Is comfort een must en hou je van lange douches of een bad met heel wat warm water, dan kies je best voor een cv-ketel met afzonderlijke boiler.

 

Offertes voor sanitairwerken/boiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen