Doorstromer of boiler?
Wil je jouw sanitair water verwarmen voor gebruik in de keuken of badkamer, dan heb je in grote lijnen keuze uit een boiler of doorstromer (ook wel geiser genoemd). Wat de voor- en nadelen zijn van beide systemen en of je in jouw situatie best een doorstromer of boiler kiest ontdek je hier.
Verschil doorstromer en boiler
Een doorstromer is een cv-ketel die je ook kan gebruiken voor sanitair warm water. Zodra er vraag is naar warm water zal de brander in werking treden en wordt het water meteen opgewarmd.
Een boiler is een afzonderlijk opslagvat waarin water continu verwarmd wordt. Een boiler staat volledig los van een cv-installatie. Er bestaan wel mogelijkheden om de boiler en cv-ketel te koppelen aan elkaar. Daarnaast kan je ook een combiketel plaatsen met geïntegreerde boiler.
Benieuwd welke installatie het meest geschikt is voor jouw woning? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs op deze pagina of verdiep je onderstaand in de verschillende mogelijkheden:
1. Doorstromer
Een doorstromer warmt het water op zodra er vraag naar is. Dit heeft als grootste voordeel dat het water niet onnodig opwarmt als er geen vraag is. Daar staat tegenover dat het energetisch verbruik voor het opwarmen erg hoog is aangezien het water zeer snel moet opwarmen.
Omdat het water bij een doorstromer meteen opwarmt is de hoeveelheid warm water onbeperkt. Dit in tegenstelling tot een boiler. Deze is gelimiteerd is volgens het aantal liter van het voorraadvat.
Dus onbeperkt comfortabel warm water?
Niet altijd…. de doorstromer moet natuurlijk kunnen voldoen aan de vraag naar warm water. Het maximale debiet wordt bepaalt door het vermogen van het toestel en de diameter / afstand van de leidingen.
Bij een doorstromer moet men ook rekening houdend dat de temperatuur van het water kan schommelen. Wanneer iemand gebruikt maakt van de douche en ondertussen wordt er op een ander aansluitpunt warm water afgetapt dan zal dit een invloed hebben op de temperatuur van het water in de douche.
Voordelen en nadelen doorstromer
Het bereiken van de gewenste watertemperatuur duurt even gezien de doorstromer moet opstarten. Hierdoor gaat er iets meer koud water verloren terwijl je wacht op de goede temperatuur. Bij een boiler is dit niet het geval. Enkel het water dat nog in de leidingen zit zal koud zijn.
Troeven zijn dan weer de onbeperkte hoeveelheid warm water en een lager gemiddeld verbruik wanneer de vraag naar warm water niet constant is.
Prijs doorstromer
De prijs van een doorstromer wordt bepaalt door het gewenste vermogen en de energiebron (gas, stookolie of elektriciteit). Kleine doorstromers beginnen vanaf 150 euro. Grotere modellen voor gebruik in o.a. de badkamer moet je rekenen op een prijs tussen de 750 en 1750 euro.
Welke doorstromer of alternatief het meest geschikt is voor jouw project laat je best berekenen door een sanitarist. Deze maakt vrijblijvend een voorstel op met bijhorende offerte. Om zeker te zijn van de juiste keuze vraag je best offertes aan bij 2 tot 3 verschillende installateurs. Erkende installateurs vind je via onze offerteservice.
2. Boiler
Een boiler voorziet je op elk moment van de dag van warm water. Het water wordt traag opgewarmd en vervolgens op temperatuur gehouden tot het moment dat er vraag is naar warm water. Het verbruik van de boiler kan hierdoor relatief laag gehouden worden.
Of een boiler interessanter is qua verbruik dan een doorstromer hangt af van het gebruik. Ook de manier hoe je huis verwarmd wordt bepaalt of een boiler de beste keuze is:
Verwarm je de woning elektrisch, dan is een boiler de evidente keuze. Maak je gebruik van aardgas of stookolie, dan is het doorgaans interessanter om een doorstromer (combiketel) te plaatsen. Je installateur kan je hierin het best adviseren.
Voordelen en nadelen boiler
Het grootste voordeel van een boiler is dat je instant warm water hebt zonder temperatuurschommelingen. Sta je in de douche en neemt er iemand anders warm water in de keuken, dan zal je hier dus geen hinder van ondervinden.
Het grootste nadeel is dan weer dat je zonder warm water zit eens de beschikbare hoeveelheid warm water op is. Kies je voor een boiler, dan is het dus belangrijk om het juiste volume te kiezen.
Welk volume kiezen?
Boilers zijn verkrijgbaar in diverse volumes. Welk volume je nodig hebt hangt af van het gewenste verbruik en het aantal verbruikers. Voor keukens wordt doorgaans een boiler gekozen van 10 tot 30 liter. Voor de badkamer kan je kiezen voor een boiler van 80, 100, 120, 150, 200 of 300 liter.
Om te weten welk volume je nodig hebt moet je kijken naar het verbruik van alle inwonenden.
Het gemiddelde verbruik van een bad is 120 tot 170 liter per beurt. Voor een douche is dit 40 liter bij normaal gebruik en zo’n 70 liter bij lang gebruik of regendouches.
Prijs boiler
Een traditionele boiler (elektrisch of gas) kost tussen de 200 en 1750 euro. Daarnaast kan je ook kiezen voor tal van varianten zoals een zonneboiler, warmtepompboiler of een combiketel.
De mogelijkheden zijn erg divers en volledig af te stemmen op jouw verbruik en de bestaande installatie. Staar je ook niet blind op de aankoopprijs. Een duurdere installatie gaat vaak langer mee en verbruikt ook minder. Door slim te kiezen kan je op termijn dus heel wat geld besparen.
Benieuwd naar de mogelijkheden en een prijs op maat van jouw woning? Vrijblijvende voorstellen en offertes van erkende installateurs kan je hier aanvragen.
Prijsverschil doorstromer en boiler
De prijs van een kwalitatieve doorstromer met installatie schommelt rond de 1750 euro. Een ketel met vergelijkbare sterkte maar afzonderlijke boiler kost zo’n 1000 euro meer. Voor het extra comfort moet je dus rekenen op een meerprijs van om en bij de 30%. Heb je geen waterverzachter dan zal je echter goedkoper af zijn met een boiler. In tegenstelling tot een doorstromer is een boiler veel makkelijker te ontkalken waardoor je installatie veel langer zal meegaan. Wanneer een doorstromer last heeft van ernstige kalkaanslag zit er vaak niets anders op dan deze te vervangen.
Conclusie
Zoals je kan zien hebben zowel doorstromers als boilers hun voordelen. Welke type je best kiest hangt dus voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren en de prijs die je wil besteden aan je installatie. Is comfort een must en hou je van lange douches of een bad met voldoende warm water, dan kies je best voor een cv-ketel met afzonderlijke boiler.