Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Indirect gestookte boiler: voordelen, werking & prijs

De indirect gestookte boiler ken je misschien beter als een ‘klassieke boiler’. Deze verwarmt je tapwater via een externe warmteleverancier: elektrisch of op gas. Hoe werkt zo’n boiler en wat zijn de voordelen? Zijn er alternatieven? En hoeveel kost het? We overlopen het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe werkt een indirect gestookte boiler?
Hoe kies ik mijn indirect gestookte boiler?
Hoeveel kost een indirect gestookte boiler?
Wat zijn de mogelijke alternatieven?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom kiezen voor een indirect gestookte boiler?

Wat zijn nu de troeven van dit type boiler? We zetten de voordelen voor je op een rij:

 • Energiezuinig: een indirect gestookte boiler heeft geen ingewerkte brander. Bovendien warmt je sanitair water enkel op wanneer nodig. Je verliest dus geen onnodige energie.
 • Minder slijtage: nog een voordeel van het feit dat er geen direct verwarmingselement in het boilervat zit? Minder slijtage en dus ook minder onderhoud!
 • Eenvoudige installatie: een ervaren installateur kan dit type boiler snel en eenvoudig installeren. Een aparte gastoevoer of apart rookkanaal is namelijk niet nodig. Kortom, geen kap- of breekwerken tijdens de plaatsing.

Interesse in dit type boiler? Neem vrijblijvend contact op met meerdere ervaren installateurs. Zo krijg je snel advies en prijzen op maat. Vul het contactformulier in.

indirect gestookte boiler

 

Hoe werkt een indirect gestookte boiler?

Een indirect gestookte boiler is een klassiek boilersysteem. Het zorgt voor warm water dankzij de combinatie met een cv-ketel (op gas of mazout) of een warmtepomp. Hieronder doen we kort de werking van deze boiler uit de doeken:

 1. Een indirect gestookte boiler is afhankelijk van een externe warmtebron (cv-ketel of warmtepomp). Is er warm tapwater nodig? Dan maakt de boiler gebruik van het warme water van je verwarmingsinstallatie.
 2. Het warme water uit de cv-ketel stroomt binnen in het voorraadvat. Daarin bevindt zich een spiraalvormig verwarmingselement dat instaat voor de warmteoverdracht tussen het hete cv-water en het tapwater in het buffervat.
 3. Nadien komt het afgevoerde cv-water weer in de cv-ketel terecht. Daar warmt het opnieuw op en vertrekt het eventueel ook naar je radiatoren. Zo gaat weinig warmte verloren en begint het proces gewoon opnieuw bij een nieuwe warmtevraag.

 

LET OP: wil je graag uitgebreide info over de toepassingsmogelijkheden van een indirect gestookte boiler? Dan kan je terecht bij een ervaren installateur.

 

Hoe kies ik mijn indirect gestookte boiler?

Ben jij op zoek naar een boiler die indirect je sanitair water opwarmt? Maar weet je niet op welke factoren je het best je keuze baseert? Dan helpen we je graag verder!

 

FACTOR 1: plaatsing

Boilers zijn verkrijgbaar in diverse modellen. Afhankelijk van de ruimte die jij ter beschikking hebt, kies je uit een vloer-, wand- of plafondmodel.

 

FACTOR 2: inhoud

Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste inhoud van je boiler kiest. Dat bepaal je voornamelijk op basis van je gezinsomvang en het totale waterverbruik. Hoe groter je verbruik, hoe groter de benodigde capaciteit. Bij grotere gezinnen is daarom vooral een vloermodel aangewezen. Je hebt boilers met een voorraadvat van 75 tot wel 500 liter.

 

FACTOR 3: type warmteoverdracht

In de meeste boilervaten zorgt een spiraalvormige warmtewisselaar voor de warmteoverdracht. Zo heb je boilers met 1 spiraal, maar ook met 4 spiralen (vooral in combinatie met een warmtepomp). Daarnaast is er ook een tank-in-tanksysteem. Dit type boiler bestaat uit een warmwateraccumulator die is ondergedompeld in een extern stalen reservoir met daarin het cv-water. De behuizing van de tank bestaat uit roestvrij staal en werkt als indirecte warmtewisselaar.

 

FACTOR 4: merk

Enkele bekende fabrikanten richten zich op de ontwikkeling van kwalitatieve verwarmingsketels en indirect gestookte boilers. Ongetwijfeld doen fabrikanten als Remeha, Vaillant of ACV een belletje rinkelen. Die laatste specialiseert zich voornamelijk in de tank-in-tanksystemen.

 

FACTOR 5: externe warmteleverancier

Om het tapwater te verwarmen, is een externe warmteleverancier vereist. Doorgaans gaat het om een cv-ketel of een warmtepomp. Wil je dus graag een indirect gestookte boiler aanschaffen? Dan is het belangrijk dat deze past bij je verwarmingssysteem en dat hun vermogens op elkaar zijn afgestemd.

Bij warmtepompen is dit een aandachtspunt. Deze werken op lage temperatuur, waardoor het water in een onaangepast buffervat langzaam zou opwarmen. Om dit te vermijden, is een groter verwarmd oppervlak nodig. Daarom beschikken deze buffervaten vaak over meer dan 1 spiraal.

 

Laat je adviseren door een installateur!

Wil je je oude boiler vervangen door een nieuw model? Zoek je naar de beste indirect gestookte boiler om horizontaal te plaatsen? Of wil je meer advies om een geïnformeerde keuze te maken? Doe dan een beroep op een specialist. Die monteert niet alleen je boiler, maar adviseert je ook over het verbruik, de plaatsing, … en staat in voor het onderhoud en de service-na-verkoop!

Hulp nodig? Een installateur helpt je graag verder! Kom gratis in contact met een specialist actief in je regio via onze offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

Hoeveel kost een indirect gestookte boiler?

De prijs voor een indirect gestookte boiler hangt af van verschillende factoren. Vooral de inhoud, het vermogen en het merk spelen elk een grote rol. De prijzen starten vanaf € 500 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kunnen oplopen tot wel € 3.500 (incl. btw, excl. plaatsing).

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor de boiler zelf. De plaatsing is dus niet inbegrepen. Wil je graag weten hoeveel jij zal betalen voor jouw nieuwe boiler? Dan raden we aan om rechtstreeks contact op te nemen met een professional actief in je regio. Kom nu gratis in contact met erkende installateurs!

 

Kan ik besparen op mijn indirect gestookte boiler?

Wil je enkel een indirect gestookte boiler plaatsen? Dan maak je geen aanspraak op premies. Bij andere verwarmingsinstallaties kan je wel de kosten drukken dankzij de Mijn VerbouwPremie en andere financiële voordelen. Denk maar aan een warmtepomp(boiler), een zonneboiler,… Je specialist bekijkt samen met jou de mogelijkheden.

 

indirect gestookte boiler warmtepomp

 

Wat zijn de alternatieven voor een indirect gestookte boiler?

Toch niet overtuigd van de voordelen van een indirect gestookte boiler? En ben je benieuwd naar welke andere installaties er nog zijn om je van warm tapwater te voorzien? Een blik op de mogelijke alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: direct gestookte boiler

Directe boilers zijn combitoestellen waarbij het verwarmingselement zich wél rechtstreeks bij het sanitair water bevindt. De bekendste installaties zijn…

 • Gasboiler: het voorraadvat bevat een gasbrander om het water in de tank op te warmen. Voor dit type boiler heb je wel een rookafvoer nodig.
 • Elektrische boiler: bij een elektrische boiler zit er een elektrische warmtespiraal in het voorraadvat. Deze houdt het water op een constante temperatuur. Hier is een rookafvoer overbodig en het is een plug-and-play toestel dat je enkel in het stopcontact moet steken.

Prijzen: € 800 à 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 2: warmtepompboiler

Heb je geen gasaansluiting of wil je een duurzame overstap maken? En verbruik je best wel wat warm water? Dan is een warmtepompboiler een goede oplossing. Dit systeem gebruikt de omgevings- of ventilatielucht om je sanitair water te verwarmen. Zo verbruik je tot wel 60% minder energie dan met een gasboiler of elektrische boiler.

Wist je dat je een warmtepompboiler ook aan een condensatieketel kan koppelen? In dit geval verwarmt de ketel het voorverwarmde water verder op tot de gewenste temperatuur.

Prijzen: € 2.500  à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 3: zonneboiler

Op zoek naar een andere manier om je ecologische voetafdruk te verminderen? Dan is een zonneboiler een mogelijke oplossing. Deze bestaat uit zonnecollectoren en een voorraadvat. De collectoren zetten het zonlicht om naar warmte met behulp van een aangepaste vloeistof. Zo warmt het sanitair water in het voorraadvat van je installatie op.

Prijzen: € 2.500 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen