Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik elektrische boiler: zuinig of energieverslindend?

De elektrische boiler wordt vaak genoemd als grote energieverslinder maar is dit wel altijd waar? Energieprijzen zijn constant in beweging en ook het rendement wordt jaar na jaar beter. In dit artikel vind je een overzicht van het gemiddeld verbruik en mogelijke oplossingen om de energiefactuur te doen dalen.

 Benieuwd naar de kostprijs van een nieuwe boiler met plaatsing? Vraag hier een offerte aan.

 

Verbruik bij dag en nachttarief

De eerste factor die je verbruik zal bepalen is jouw type aansluiting op het elektriciteitsnet. Wanneer je een aparte dag- en nachtteller hebt kan je ervoor zorgen dat het water enkel ’s nachts en in het weekend opwarmt. Natuurlijk wil dit ook zeggen dat, eens het warm water op is, je moet wachten tot de volgende morgen om opnieuw te kunnen douchen of een bad te nemen.  Dit hoeft uiteraard geen probleem te zijn wanneer je kiest voor een boilervolume dat groot genoeg is of een schakelaar te plaatsen die je in geval van nood kan omschakelen.

Gemiddelde dagtarief: 1 KWh elektriciteit aan dagtarief = 0,1655 €/KWh
Gemiddelde nachtarief: 1 KWh elektriciteit aan nachttarief = 0,1003 €/KWh

Door te kiezen voor een aansluiting op nachttarief bespaar je al snel 30% op je elektriciteitsfactuur. Een groot verschil dat al snel enkele honderden euro’s per jaar kan uitsparen. Doen dus!

 

Verbruik naargelang het type en merk van boilers

Ook het type boiler kan een grote impact hebben op het verbruik. Door te kiezen voor een duurder model betaal je iets meer bij de aankoop maar dat verschil zal je na verloop van tijd snel terugverdienden. Door een betere behuizing zal je water langer warm blijven en door energiezuinige verwarmingselementen zal je minder elektriciteit verbruiken. Ook zelf elektriciteit aanleggen kan heel wat geld besparen.

 

Tips om de elektriciteitsfactuur te doen dalen

De elektrische boiler is in vergelijking met gas en stookolie veel milieuvriendelijker maar helaas ook een pak duurder. Om de prijs van je verbruik toch te doen dalen kan je volgende opties overwegen:

 

Economische doucheknop
Door een spaardoucheknop of economische doucheknop aan te kopen kan je het verbruik van je water en elektriciteit met maar liefst 30% doen dalen. Zo spaar je niet alleen uit in je portemonnee maar help je ook het milieu een handje. Bovendien kan je ook premies aanvragen wanneer je een spaardoucheknop laat installeren. Meer informatie hierover vind je op premiezoeker.be

 

Zonneboiler
Als je een zonneboiler plaatst, kan je jouw woning voorzien van gratis warm water. Hoe zonneboilers werken en welke verschillende systemen er op de markt zijn lees je in het artikel: “Hoe werkt een zonneboiler“.

 

boiler merken overzicht

 

Economische alternatieven voor een elektrische boiler

De elektrische boiler verbruikt twee maal meer dan alternatieve verwarmingsinstallaties op gas of stookolie. Wanneer je een overschakeling zou overwegen kan je ook informatieve artikels terugvinden op deze website.

 

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen