Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnecollectoren

Een van de onderdelen van een zonneboiler is de zonnecollector. De collector bevindt zich op het dak, absorbeert daar de warmtestralen van de zon en geeft deze warmte vervolgens af aan het leidingsysteem. Deze warmte kan je vervolgens benutten om het water in huis mee verwarmen. Alles over de verschillende soorten zonnecollectoren, de prijzen, eigenschappen, … ontdek je in dit artikel.

 

Soorten zonnecollectoren

Er bestaan twee soorten zonnecollectoren: de vlakke zonnecollector en de vacuüm zonnecollector.

Soort zonnecollectorGemiddelde prijs
Vlakke zonnecollector (2,5m²)
€500 à €550
Vacuüm zonnecollector (2,5m²)
€700 à €750

 

voorbeeld vlakke zonnecollectoren 1. Vlakke zonnecollectoren

Een vlakke zonnecollector, ook wel vlakkeplaat collector genoemd, bestaat uit een rechthoekige bak van ongeveer 10cm dik met daarin een donkergekleurde absorberende plaat. Achter deze plaat lopen koperen leidingen die gevuld zijn met een vloeistof.

Het geheel is omhuld met isolatiemateriaal zodat temperatuurverliezen beperkt worden. De bovenzijde van de collector moet vanzelfsprekend transparant blijven en is om deze reden afgedekt met een glasplaat. Wanneer de zon op de vlakke plaat schijnt, wordt deze erg warm en worden ook de koperen buizen en de collectorvloeistof verhit.

 

 

Voordelen vlakke zonnecollector

 • Hoog rendement per vierkante meter (op zonnige dagen).
 • Goedkoper dan een vacuüm zonnecollector.
 • Sterk oppervlak. Er hoeft geen vacuüm omgeving te worden gehouden zoals bij een buizensysteem.

 

Nadelen vlakke zonnecollector

 • Het rendement op koudere dagen, bij diffuus licht, is lager dan vacuümbuis collectoren. Dit heeft te maken met warmteverliezen in het systeem. De vlakke plaat koelt relatief snel af.

⇒ Gemiddelde prijs vlakke zonnecollector (2,5m²): €500 à €550
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende installateurs kan via de offertepagina.

 

 

voorbeeld vacuum zonnecollectoren 2. Vacuüm zonnecollectoren

Een vacuüm collector bestaat uit een serie dubbelwandige glazen vacuümbuizen die naast elkaar zijn gemonteerd. Doordat het om vacuümbuizen gaat wordt de warmte goed vastgehouden en koelt de collector minder snel af.

Aan de binnenzijde zijn de buizen voorzien van een absorberend materiaal dat de warmte van de zon efficiënt kan absorberen.

In de buizen lopen koperen buizen (heatpipes) waarin de collectorvloeistof circuleert. Wanneer de zon op de collector schijnt, worden de buizen en de heatpipes snel warm en raakt ook de collectorvloeistof verhit.

 

Voordelen vacuüm zonnecollectoren

 • Hoog rendement op koudere dagen met diffuus zonlicht (voorjaar, najaar, winter). Dit heeft te maken met de goede isolatie van de buizen, waardoor er weinig warmte verloren gaat.
 • De collector warmt snel op en er is sprake van een vrij constante opbrengst.
 • Lage windbelasting door de open constructie.

 

Nadelen vacuüm zonnecollectoren

 • Iets kwetsbaarder dan vlakke plaat collectoren: De buizen kunnen stuk gaan waardoor het isolerende vacuüm verloren gaat.
 • Hogere kostprijs dan vlakke plaat collectoren.

⇒ Gemiddelde prijs vacuüm zonnecollector (2,5m²): €700 à €750
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende installateurs kan via de offertepagina.

 

zonnecollector zonneboiler plaatsen

 

Vacuüm zonnecollector of vlakke zonnecollector kopen?

Welke van beide soorten zonnecollectoren is nu de beste? In België en Nederland, waar een gematigd klimaat heerst, ben je meestal iets beter af met vacuüm zonnecollectoren dan met vlakke collectoren.

De opbrengst van vacuüm zonnecollectoren is namelijk in de periodes waarin de zon wat minder schijnt groter dan die van vlakkeplaat collectoren. Vacuüm collectoren zijn ook goed geïsoleerd en hebben minder last van warmteverliezen dan de vlakkeplaat variant. Daardoor presteren ze in ons gematigde klimaat gedurende het gehele jaar goed. Zeker in combinatie met vloerverwarming kan je beter kiezen voor vacuüm zonnecollectoren.

In Spanje, het zuiden van Frankrijk of andere warme locaties ben je dan weer beter af met vlakke collectoren. Deze presteren namelijk het best in zonnige periodes. Ze zijn bovendien goedkoper dan vacuüm collectoren waardoor je ze op zonnige locaties ook sneller terugverdient.

 

 

Hoeveel energie kan je besparen met zonnecollectoren?

Wanneer het systeem goed is afgestemd op je behoeften en alle onderdelen in het systeem zorgvuldig zijn samengesteld, kan je op jaarbasis gemiddeld 50% tot 65% besparen op de kosten voor warm water.

Wanneer je ook de woning (voor)verwarmt met collectoren (verwarmingsondersteuning) bedraagt de besparing gemiddeld 15% tot 25%. Deze lagere opbrengst heeft te maken met het feit dat je vooral in de periodes waarin de zon weinig schijnt behoefte hebt aan verwarming. Minder zon betekent minder warmteopbrengst door de collectoren.

In Vlaanderen wordt de installatie van zonneboilers gestimuleerd vanuit de overheid via verschillende premies. Zo kan je nog meer besparen. Lees er hier meer over.

 

installatie zonnecollectoren

 

Aandachtspunten bij de installatie van zonnecollectoren

Bij de plaatsing van zonnecollectoren moet rekening worden gehouden met volgende aspecten:

 

1. Hoeveel zonnecollectoren heb je nodig?

Het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt is makkelijk te berekenen. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met 1 tot 1,5m² aan collectoroppervlak per persoon in het huishouden. Een huishouden met vier personen heeft dus gemiddeld 4 tot 6m² aan collectoroppervlak nodig.

Wat de grootte van het voorraadvat betreft moet je uitgaan van 50 tot 60 liter per vierkante meter aan collectoroppervlak.

 

2. Beste oriëntatie zonnecollectoren

Het is belangrijk dat de zonnecollectoren zodanig geplaatst worden dat de warmte-opbrengst maximaal is. Dat betekent een oriëntatie naar het zuiden (of zuidoostelijk of zuidwestelijk) bij een hellingshoek van 30 tot 65 graden. Bij afwijkingen naar het westen of het oosten zal je te maken krijgen met verliezen. Bij een wat lagere dakhelling (bijvoorbeeld 40 graden) blijven de verliezen beperkt tot 20% tot 30% minder opbrengst.

Verder spelen ook omgevingsfactoren een rol. Vermijd schaduw door bomen, gebouwen, dakkapellen, … waardoor minder licht op de collectoren schijnt.

 

3. Samenstelling collectorvloeistof

De vloeistof die door zowel de vacuüm als vlakke zonnecollectoren stroomt, bestaat meestal uit een mengsel van water en glycol. Glycol is nodig om de collectoren te beschermen tegen vorst (tot -28°C) en is tevens bestand tegen de hoge temperaturen die kunnen ontstaan in een zonnecollector (160 – 200°C). Glycol wordt ook vaak gebruikt als antivriesmiddel in auto’s (koelvloeistof, ruitensproeier vloeistof).

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs