Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Elektrischeboiler.be Advies over alle soorten boilers & waterverwarmers
Vergelijk 100+ erkende installateurs online!
header image
Elektrischeboiler.be

Boiler, cv-ketel, doorstromer of combiketel?

Hoor jij jouw loodgieter ook al eens goochelen met termen zoals de boiler, cv-ketel, doorstromer of combi-ketel? En weet jij ook nauwelijks wat het verschil is? Lees dan zeker verder en ontdek het hier. We zetten alle termen netjes op een rijtje en lichten haarfijn het verschil toe. Bovendien bespreken we ook enkele alternatieven zodat je meteen weet wat voor jou de juiste keuze is als je gaat bouwen of renoveren.

Ga snel naar:
Boiler of cv-ketel?
Boiler of doorstromer?
Zonneboiler of warmtepompboiler?
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

Overzicht soorten boilers

Een overzicht van de soorten boilers, hun toepassingen en prijzen vind je hieronder.

Type boilerFunctieEnergiebronPrijs (incl. plaatsing)Offerte aanvragen?
CombiketelVerwarming
Sanitair water
Aardgas
Stookolie
€ 2.500 - 3.000Klik hier
WarmwaterboilerSanitair waterElektriciteit
Aardgas
Stookolie
€ 1.500 - 3.000 Klik hier
DoorstroomboilerSanitair waterElektriciteit
Aardgas
Stookolie
€ 500 - 1.000Klik hier
ZonneboilerVerwarming
Sanitair water
Zon€ 3.500 - 5.000Klik hier
WarmtepompboilerVerwarming
Sanitair water
Lucht€ 2.000 - 3.000Klik hier

 

Boiler of cv-ketel?

Het eerste onderscheid dat je moet maken is de toepassing waarvoor je warm water nodig hebt. Heb je enkel warm water nodig voor de verwarming, dan helpt een cv-ketel je daarmee uit de nood. Cv staat voor centrale verwarming. Via de thermostaat kies je de juiste temperatuur, de cv-ketel doet de rest.

Een boiler daarentegen zorgt enkel voor warm water in de keuken of de badkamer. Wanneer je dus over een cv-ketel beschikt voor je verwarming, heb je steeds een boiler nodig voor warm water in de douche of bij de afwas. Beide vullen elkaar aan en staan in voor de gehele warmwatervoorziening in je huis.

 

Combiketel = cv-ketel + boiler

Een combiketel is een combinatie van een boiler en een cv-ketel. Een combiketel voorziet warm water in gans de woning, waardoor je dus maar 1 apparaat nodig hebt. Dat bespaart je plaats en onderhoudskosten. Je hoeft maar 1 apparaat te onderhouden in plaats van 2.

Combiketels heb je in verschillende soorten. De nieuwste generatie combiketels kennen we beter als de hoogrendementsketel (HR-ketel) en de verbeterd rendementsketel (VR-ketel). De HR-ketel heeft het hoogste rendement, maar is dan ook duurder dan de VR-ketel.

Prijs combiketel: € 2.500 – 3.000 (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang vrijblijvend prijzen op maat.

 

Boiler of doorstromer?

Nu we weten wat het verschil is tussen een boiler en een cv-ketel, gaan we dieper in op de soorten boilers. Hier heerst er een verschil tussen een boiler met een voorraadvat, de warmwaterboilers, en een doorstroomboiler die enkel water opwarmt wanneer er vraag naar is.

 

Warmwaterboiler (met voorraadvat)

Een gewone boiler is simpel gezegd een voorraadvat waarin op voorhand opgewarmd water wordt opgeslagen. Het voordeel van een warmwaterboiler met voorraadvat is dat je steeds meteen warm water ter beschikking hebt. Je hoeft de kraan dus niet een tijdje te laten lopen vooraleer er warm water is.

Het nadeel is dan weer dat je slechts over een beperkte voorraad warm water beschikt. Daarom is het cruciaal om een boiler te kiezen die groot genoeg is om te voldoen aan jouw vraag naar warm water. Lees hier meer over warmwaterboilers.

Prijs warmwaterboiler: € 1.500 – 3.000 (incl. plaatsing, excl. btw)

 

Doorstroomboiler (zonder voorraadvat)

Een doorstroomboiler, ook wel doorstromer of geiser genoemd, werkt volgens een ander principe dan de gewone boiler. Bij een doorstroomboiler is er geen opslag van warm water in een voorraadvat en wordt er enkel water opgewarmd wanneer er vraag naar is.

Dat is vooral interessant wanneer je niet de hele dag door warm water nodig hebt. Bij een warmwaterboiler wordt het water de hele dag warm gehouden waardoor je onnodig energie verliest. Omgekeerd geldt dan wel dat er bij een doorstroomtoestel meer energie verbruikt wordt omdat het water aan een sneller tempo opgewarmd moet worden. Lees hier meer over doorstroomboilers.

Prijs doorstroomboiler: € 500 – 1.000 (incl. plaatsing, excl. btw)

 

Kies ik best een warmwaterboiler of doorstromer?

Dat hangt volledig af van jouw wensen en situatie. Om zeker te zijn van de beste keuze doe je best een beroep op een gespecialiseerde installateur. Deze zal je situatie analyseren en je adviseren over de meest geschikte oplossing op maat van jouw wensen en noden. Tip: vraag offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 

 

Lees onder de foto meer over de mogelijkheden van een zonneboiler en warmtepompboiler

boiler of cv-ketel

 

Groene alternatieven: zonneboiler of warmtepompboiler?

Zowel warmwaterboilers als doorstroomboilers werken op traditionele energiebronnen zoals elektriciteit, aardgas of stookolie. Het zijn betrouwbare apparaten die hun nut en degelijkheid al bewezen hebben, maar wie slim is kiest nu al voor de energiebron van de toekomst: zonne-energie.

 

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor de verwarming van het water in huis door zonlicht te gebruiken. Het is één van de goedkoopste manieren om water te verwarmen en bovendien heel erg milieuvriendelijk. Een zonneboiler bespaart ongeveer 50% op de kosten voor warm water.

Nadeel is dan weer dat de investeringskost voor een zonneboiler hoger ligt dan een andere boiler. Weet wel dat je voor een zonneboiler premies en subsidies kan krijgen van de Vlaamse overheid.

Prijs zonneboiler: € 3.500 – 5.000 (incl. plaatsing, excl. btw)

 

Warmtepompboiler

Een tweede milieuvriendelijke manier om warm water op te wekken is een warmtepompboiler. Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht en gebruikt een elektrische weerstand om het water op te warmen.

Warmtepompboilers zijn meestal maar geschikt voor 1 toepassing, of verwarmen of sanitair water. Toch zijn er enkele die beide functies combineren. Een warmtepompboiler is tot 70% zuiniger dan een klassieke elektrische boiler. Combineer je een warmtepompboiler met zonnepanelen? Dan betaal je bijna niks meer voor het opwarmen van je water.

TIP: wil je een warmtepompboiler plaatsen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een mooie korting krijgen met de Mijn VerbouwPremie. Let wel, je kan deze premie niet aanvragen wanneer je in een tijdspanne van 10 jaar reeds een premie ontving voor een zonneboiler of een warmtepomp (met uitzondering van een lucht-lucht warmtepomp). Lees hier meer over warmtepompboilers.

Prijs warmtepompboiler: € 2.000 – 3.000 (incl. plaatsing, excl. btw)

 

Kies ik best een zonneboiler of warmtepompboiler?

Dat hangt volledig af van jouw wensen en situatie. Om zeker te zijn van de beste keuze doe je best een beroep op een gespecialiseerde installateur. Deze zal je situatie analyseren en je adviseren over de meest geschikte oplossing op maat van jouw wensen en noden. Tip: vraag offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 

CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Elke soort boiler heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van jouw eigen wensen, noden, woning, waterverbruik, beschikbaar budget, …

Een ervaren installateur zal jouw situatie analyseren, je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste keuze op jouw maat. Bovendien zorgt een vakman voor een correcte plaatsing, rekening houdend met alle aandachtspunten (vereiste capaciteit volgens jouw verbruik, correcte afstelling, …). Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat en een vlotte werking van je toestel. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor sanitairwerken/boiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen