Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Boiler, cv-ketel, doorstromer of combiketel?

Hoor jij jouw loodgieter ook al eens goochelen met termen zoals de boiler, cv-ketel, doorstromer of combi-ketel? En weet jij ook nauwelijks wat het verschil is? Lees dan zeker verder en ontdek het hier. We zetten alle termen op een rijtje en lichten het verschil toe. Bovendien bespreken we ook enkele alternatieven zodat je meteen weet wat voor jou de juiste keuze is als je gaat bouwen of renoveren.

Ga snel naar:
Boiler of cv-ketel?
Soorten boilers
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Boiler vs cv-ketel: wat is het verschil?

Met een boiler kan je enkel je sanitair water verwarmen. Een cv-ketel staat dan weer enkel in voor het verwarmen van het water van de centrale verwarming. Een boiler en een cv-ketel vullen elkaar dus aan en staan samen in voor de volledige warmwatervoorziening in je woning.

Boiler of cv-ketel nodig? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van installateurs in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Boiler of cv-ketel?

Of je nu een boiler dan wel een cv-ketel moet installeren, hangt af van de toepassing waarvoor je warm water nodig hebt:

  • Centrale verwarming: heb je enkel warm water nodig voor de verwarming, dan helpt een cv-ketel je daarmee uit de nood. Cv staat namelijk voor centrale verwarming. Via de thermostaat kies je de juiste temperatuur, de cv-ketel doet de rest.
  • Sanitair water: een boiler daarentegen zorgt enkel voor warm water in de keuken of de badkamer. Wanneer je dus over een cv-ketel beschikt voor je verwarming, heb je steeds een boiler nodig voor warm water in de douche of bij de afwas. Samen voorzien ze je gehele woning van warm water.

Combiketel = cv-ketel + boiler

Een combiketel is een combinatie van een boiler (doorgaans een doorstroomboiler) en een cv-ketel. Een combiketel voorziet warm water in gans de woning, waardoor je dus maar 1 apparaat nodig hebt voor zowel je centrale verwarming als je sanitair water. Dat bespaart je niet alleen plaats maar ook onderhoudskosten, want je hoeft maar 1 apparaat te onderhouden in plaats van 2.

Combiketels heb je in verschillende soorten. De nieuwste generatie combiketels kennen we beter als de hoogrendementsketel (HR-ketel).

Prijs combiketel: € 2.500 – 3.000 (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang vrijblijvend prijzen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de soorten boilers.

boiler of cv-ketel

 

Soorten boilers

Kies je voor een cv-ketel met externe boiler, dan heb je de keuze uit verschillende soorten boilers: een boiler met voorraadvat, een doorstroomboiler die enkel water opwarmt wanneer er vraag naar is en milieuvriendelijke alternatieven zoals de zonneboiler en warmtepompboiler.

Type boilerFunctieEnergiebronPrijs (incl. plaatsing)Offerte aanvragen?
CombiketelVerwarming
Sanitair water
Aardgas
Stookolie
€ 2.500 - 3.000Klik hier
WarmwaterboilerSanitair waterElektriciteit
Aardgas
Stookolie
€ 1.500 - 3.000 Klik hier
DoorstroomboilerSanitair waterElektriciteit
Aardgas
Stookolie
€ 500 - 1.000Klik hier
ZonneboilerVerwarming
Sanitair water
Zon€ 3.500 - 5.000Klik hier
WarmtepompboilerVerwarming
Sanitair water
Lucht€ 2.500 - 3.500Klik hier

1. Warmwaterboiler (met voorraadvat)

Een gewone boiler is simpel gezegd een voorraadvat waarin op voorhand opgewarmd water wordt opgeslagen. Het voordeel van een warmwaterboiler met voorraadvat is dat je steeds meteen warm water ter beschikking hebt. Je hoeft de kraan dus niet een tijdje te laten lopen vooraleer er warm water is.

Het nadeel is dat je slechts over een beperkte voorraad warm water beschikt. Daarom is het belangrijk om een boiler te kiezen die groot genoeg is om te voldoen aan jouw vraag naar warm water. Warmwaterboilers werken op traditionele energiebronnen zoals elektriciteit, aardgas of stookolie.

Prijs warmwaterboiler: € 1.500 – 3.000 (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang prijzen op maat.

2. Doorstroomboiler (zonder voorraadvat)

Bij een doorstroomboiler, ook wel doorstromer of geiser genoemd, is er geen opslag van warm water in een voorraadvat en wordt er enkel water opgewarmd wanneer er vraag naar is. Dat is vooral interessant wanneer je niet de hele dag door warm water nodig hebt. Bij een warmwaterboiler wordt het water de hele dag warm gehouden waardoor je onnodig energie verliest.

Omgekeerd geldt dan wel dat er bij een doorstroomtoestel meer energie verbruikt wordt omdat het water aan een sneller tempo opgewarmd moet worden. Ook een doorstroomboiler kan werken op elektriciteit, aardgas of stookolie.

Prijs doorstroomboiler: € 500 – 1.000 (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang prijzen op maat.

3. Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor de verwarming van het water in huis door zonlicht te gebruiken. Het is één van de goedkoopste manieren om water te verwarmen en bovendien heel erg milieuvriendelijk. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer 50% op de kosten voor warm water.

Nadeel is dat de investeringskost voor een zonneboiler hoger ligt dan voor een andere boiler. Weet wel dat je voor een zonneboiler premies en subsidies kan krijgen van de Vlaamse overheid.

Prijs zonneboiler: € 3.500 – 5.000 (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang prijzen op maat.

4. Warmtepompboiler

Een tweede milieuvriendelijke manier om water te verwarmen is met een warmtepompboiler. Die onttrekt warmte aan de omgevingslucht en gebruikt een elektrische weerstand om het water op te warmen.

Warmtepompboilers zijn meestal maar geschikt voor 1 toepassing, of verwarming of sanitair water. Toch zijn er enkele die beide functies combineren. Een warmtepompboiler is tot 70% zuiniger dan een klassieke elektrische boiler. Combineer je een warmtepompboiler met zonnepanelen? Dan betaal je bijna niks meer voor het opwarmen van je water.

Prijs warmtepompboiler: € 2.500 – 3.500 (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang prijzen op maat.

 

Welke boiler kies ik best?

Moet je een nieuwe boiler laten plaatsen, dan kies je best nu al voor een toestel dat werkt op een duurzame energiebron: een zonneboiler of een warmtepompboiler. Deze types vereisen wel een grotere investering dan de traditionele warmwater- of doorstroomboiler. Zoek je een goedkopere oplossing, dan is een boiler met of zonder voorraadvat ook nog steeds een goede keuze.

TIP: weet je niet zeker welk type boiler het meest geschikt is voor jouw woning? Laat je dan adviseren door een ervaren installateur. Op basis van jouw woonsituatie, waterverbruik… adviseert hij je het meest gepaste toestel. Kom in contact met installateurs in jouw regio.

 

CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Zoek je een installatie die instaat voor de volledige warmwatervoorziening in je woning, dan heb je de keuze uit 2 opties:

  1. Cv-ketel met externe boiler: deze optie is vooral aangeraden als je een bestaande installatie hebt met een aparte cv-ketel en boiler, en slechts één van de twee toestellen vervangen moet worden. Je kan je hoogrendementsketel dan combineren met een boiler naar keuze.
  2. Cv-ketel met geïntegreerde boiler (= combiketel): een combiketel is goede optie wanneer je je volledige installatie moet vervangen. Je hoeft dan slechts 1 toestel te installeren om je sanitair water en het water van je centrale verwarming op te warmen, waardoor je plaats bespaart. Bij een defect zal echter zowel de verwarming als het sanitair water niet opwarmen, en is de herstelling vaak ook ingewikkelder.

LET OP: het is belangrijk om de juiste installatie te kiezen die is afgestemd op jouw woning, waterverbruik en -behoeften… Laat je bij je keuze daarom altijd bijstaan door een ervaren installateur. Via het onderstaande offerteformulier vind je snel en eenvoudig installateurs in jouw buurt:

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen