Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hotfill boiler: uitvoeringen & prijzen

Heb je een combiketel en verbruik je veel warm water in je keuken? Dan is een hotfill boiler een slimme en rendabele investering. Zo heb je altijd en onbeperkt warm water om manueel de vaat te doen, je handen te wassen, … In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, prijzen, … van zo’n elektrische keukenboiler die je aansluit op je warmwaterleiding!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs hotfill boiler
Zelf aansluiten of niet?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag nu je offertes aan

 

 

Wat is een hotfill boiler?

De naam zegt het eigenlijk zelf: een hot fill boiler is een elektrische keukenboiler die wordt gevuld met warm water. Je sluit zo’n toestel namelijk rechtstreeks aan op de warmwaterleiding in je keuken. Concreet: dit type keukenboiler verwarmt geen koud water, maar houdt warm water op temperatuur. Daardoor heeft zo’n boiler een lager vermogen en dus ook een lager energieverbruik.

Wil je graag een hotfill boiler aansluiten in je keuken? Laat je dan eerst uitgebreid adviseren over je mogelijkheden bij een vakspecialist in je buurt. Die bekijkt jouw situatie en stelt dan het meest aangewezen type keukenboiler voor. Ontvang gratis advies over hotfill boilers!

hotfill boiler

 

Voor- en nadelen van een hotfill boiler

Heb je een groot gezin en verbruik je behoorlijk veel en regelmatig warm water in je keuken? Dan is een hotfill boiler het juiste type toestel voor jou. We zetten kort de pluspunten en minpunten van deze keukenboiler op een rij:

 

  • Altijd en onbeperkt warm water in de keuken: het warme water van je combiketel stroomt rechtstreeks in je boiler en die houdt dat water op een constante temperatuur. Kortom, als je de kraan opendraait, heb je onmiddellijk warm water. En is het water in je boiler op? Dan krijg je warm water via je cv-ketel. Je komt dus nooit zonder warm water in je keuken te zitten.
  • Besparing op je energie- en waterkosten: een hotfill keukenboiler moet geen koud water opwarmen. Het volstaat om het warme water van je combiketel gewoon op temperatuur te houden. Daardoor verbruikt zo’n toestel natuurlijk minder elektriciteit. Ook je waterkosten zullen bovendien lager liggen. Je moet namelijk nooit meer wachten tot het koude water uit je keukenkraan verandert in warm water. Zeker bij een lange leiding van je ketel naar je kraan kan dat zonder boiler tot wel 30 seconden duren.
  • Vele mogelijke uitvoeringen: er zijn van tal van boilers met een hotfill-aansluiting op de markt. Je kan dus kiezen uit meerdere merken, modellen, afmetingen, … Zo vind je gegarandeerd een elektrische keukenboiler op maat van jouw situatie en budget.
  • Geen extra stroomgroep nodig: doorgaans heeft een hot fill boiler slechts een vermogen van 400 watt. Dat volstaat ruimschoots, omdat dit toestel geen koud water moet opwarmen. Door die beperkte wattage is er ook geen extra stroomgroep in je elektriciteitskast nodig. Dat is bij keukenboilers met een aansluiting op koud water wel het geval.

 

  • Iets duurder: elektrische boilers die je aansluit op je warmwaterleiding kosten gemiddeld net iets meer dan boilers voor je koudwaterleiding. Daar staat wel tegenover dat je met een hotfill boiler ook iets meer bespaart op je energiekosten. Daardoor verdien je die kleine meerkost zeker terug.
  • Minder interessant voor kleine huishoudens: verbruik je niet zoveel warm water in je keuken? Of gaat het telkens om kleine beetjes warm water? Dan is een boiler met hotfill minder interessant voor jou. Je cv-ketel krijgt dan namelijk niet of minder de kans om warm water aan je boiler te leveren, waardoor het rendement lager ligt.
  • Combiketel nodig: om dit type keukenboiler te kunnen gebruiken, moet je natuurlijk wel een warmwateraansluiting in je keuken hebben die verbonden is met een combiketel. Anders is zo’n toestel geen optie.

 

Mogelijke uitvoeringen van hot fill boilers

Wil je graag een hotfill keukenboiler kopen? Dan heb je de keuze uit verschillende toestellen. Zo vind je vast en zeker een close-in boiler op jouw maat. Maar welke opties zijn er dan allemaal? Een beknopt overzicht:

 

  • Volume: in de meeste gevallen gaat het om een hotfill boiler van 10 liter. Zo’n reservoir is doorgaans voldoende. Ook een hotfill boiler van 5 liter is mogelijk. En heb je een grotere warmwaterbehoefte in je keuken? Dan bestaan er ook toestellen met een reservoir van wel 50 liter.
  • Model: afhankelijk van de plaats in je keukenkast onder de gootsteen kan je voor meerdere modellen kiezen. Heb je voldoende plaats? Dan is een staand model bv. zeker mogelijk. Is de ruimte onder je gootsteen eerder beperkt? Dan ga je beter voor een compacte hotfill plintboiler. Zo’n liggend model heeft kleinere afmetingen dan de gemiddelde keukenboiler.
  • Vermogen: de meeste hotfill keukenboilers hebben een beperkte wattage. Een groter vermogen is ook niet nodig omdat ze geen koud water warm moeten krijgen. Warm water op temperatuur houden volstaat. Je kan kiezen voor een hottfill boiler van 400 watt of van 500 watt.
  • Merk: verschillende bekende fabrikanten produceren dit type keukenboiler. Je kan bv. kiezen voor een Itho Daalderop hotfill of een Inventum hotfill. Andere grote producenten zijn bv. Plieger en Quooker.

 

Een keukenboiler op jouw maat? Laat je adviseren door een expert!

Wil je op korte termijn een close-in boiler kopen? Dan vind je een uitgebreid aanbod in onze webshop. Let er wel op dat je een toestel kiest met de juiste aansluiting, afmetingen op maat van jouw keukenkast, … Wil je 100% zeker zijn van de juiste en meest energiezuinige keuze? Dan kan je ook een beroep doen op de expertise van een ervaren vakspecialist.

Op zoek naar een vakspecialist in je buurt? We brengen je vrijblijvend en snel in contact met meerdere experts via onze offerteservice!

 

Prijs hotfill boiler

De prijzen voor een hotfill boiler variëren volgens het volume, het vermogen, het merk, … Voor een kwalitatief toestel mag je rekenen op een startprijs vanaf 250 à 300 euro (incl. btw, excl.  plaatsing). Laat je je keukenboiler installeren door een professionele vakspecialist? Dan komt daar nog een plaatsingskost van 75 à 100 euro bovenop.

Een hotfill boiler laten plaatsen door een professional? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan bij installateurs in je buurt. Zo vergelijk je vlot en gericht hun prijzen, voorgestelde toestellen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

 

hot fill boiler

 

Zelf je hotfill boiler aansluiten of niet?

In principe kan je online of in een speciaalzaak zo’n hotfill keukenboiler kopen en dan zelf aansluiten. Heb je hier echter geen ervaring mee en wil je fouten vermijden? Of wil je zeker zijn dat je het juiste toestel koopt? Dan kan je natuurlijk ook een beroep doen op de vakkennis van een professionele installateur. Zo ben je 100% zeker van…

 

  • Advies op maat: kies jij het best voor een cold fill of een hot fill boiler? Welk volume moet jouw toestel hebben? Welk model past het best onder jouw gootsteen? Een installateur bekijkt eerst jouw situatie en waterverbruik om dan het meest aangewezen toestel aan te raden.
  • Juiste toestel voor jouw situatie: het zijn vooral jouw warmwaterbehoefte en je verbruikspatroon die bepalen welk type toestel voor jou het best is. Als je zelf een boiler koopt, loop je het risico dat je niet het meest rendabele apparaat kiest. Dat is sowieso niet het geval als je een professional inschakelt.
  • Correcte en snelle plaatsing: een hotfill boiler aansluiten op warm water is niet de meest complexe klus, maar het helpt om wat ervaring te hebben met loodgieterswerken. Wil je zeker zijn van een correcte installatie in een mum van tijd? Dan is het veiliger om samen te werken met een expert.
  • Garantieregeling: je krijgt natuurlijk een garantie op je boiler met hotfill, maar ook op de plaatsing van het toestel. Zo moet je niet opdraaien voor extra kosten als je de keukenboiler zelf installeert en er toch iets fout gaat.
  • Toestel van topkwaliteit: ervaren installateurs werken alleen met hoogwaardige merken. Denk bv. aan een Plieger boiler van 400 watt, maar ook aan boilers van Itho Daalderop of Inventum. Met dergelijke toestellen ben je zeker van een energiezuinige werking en een lange levensduur.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op je hotfill boiler zelf en de plaatsing ervan. Dat maakt een behoorlijk verschil op je eindfactuur!

BELANGRIJK: via onze offerteservice kom je in contact met meerdere installateurs. Zo kan je hun aanbod, prijzen, … naast elkaar leggen en het beste voorstel kiezen. Vergelijk nu gratis meerdere offertes!

 

FAQ over hotfill boilers

Raak je het noorden kwijt door het grote aanbod aan keukenboilers? Vraag dan gewoon gratis advies aan een ervaren installateur in je buurt. Zo weet je meteen welk type toestel voor jou het meest aanbevolen is. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen!

 



  • Kan ik ook een hotfill boiler aansluiten op koud water?
    Dat kan in theorie, maar het komt weinig voor. Het is eventueel een optie als je geen combiketel hebt of geen warmwaterleiding in je keukenkast. Hou er wel rekening mee dat een hotfill boiler je koude water veel trager zal opwarmen vanwege het lagere vermogen. Een boiler van 400 watt heeft namelijk tot een uur tijd nodig om koud water volledig op te warmen tot de gevraagde temperatuur.


  • Kies ik beter voor een hot fill of een cold fill boiler?
    Dat hangt vooral van je warmwaterbehoefte af. Heb je regelmatig grotere hoeveelheden warm water nodig in je keuken? Dan is een hotfill boiler de beste keuze. Verbruik je slechts weinig warm water? Dan volstaat een cold fill boiler. Spreek er zeker over met een installateur in je buurt!


  • Hoe ga ik energiezuinig om met een hot fill boiler?
    Zo’n toestel is op zich al energiebesparend vanwege het lagere vermogen en de aansluiting op je warmwaterleiding. Toch kan je nog extra zaken doen zoals kiezen voor een boiler met een optimale isolatie om warmteverlies zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kan je eventueel ook de watertemperatuur verlagen van bv. 80 graden naar 60 graden. Let er wel op dat de temperatuur niet lager zakt, want anders loop je het risico op legionella-bacteriën.


  • Waar plaats ik zo’n elektrische boiler het best?
    Een elektrische boiler met hotfill is doorgaans een close-in boiler. Dat betekent dat het toestel zich onder je keukenkraan bevindt. Een close-up boiler plaats je dan weer boven die kraan. Kortom, de meest aangewezen locatie is in de keukenkast onder je gootsteen.

 

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen