Elektrischeboiler.be Advies over alle soorten boilers & waterverwarmers
Vergelijk 100+ erkende installateurs online!
header image
Elektrischeboiler.be

Prijs zonneboiler

Met een zonneboiler bespaar je al snel 50% op de verwarmingskosten van warm water. Dat het een investering is die loont, staat vast, maar hoeveel kost een zonneboiler nu? Een overzicht van prijzen naargelang het verbruik en het aantal personen vind je terug in dit artikel.

Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier vrijblijvend offertes voor zonneboilers.

 

prijs zonneboiler Factoren die de kostprijs bepalen

De kostprijs van een zonneboiler is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het collectoroppervlak, het type collector, het type voorraadvat en de grootte ervan. Zo is een simpel systeem, met naverwarming door een CV-ketel, goedkoper dan een combi-zonneboiler met interne brander. Bij dit laatste systeem zal het rendement pas zichtbaar worden op langere termijn.

Verder speelt het aantal personen in het huishouden een rol. Hoe groter het huishouden, hoe groter de waterbehoefte. Gemiddeld genomen bedraagt de kostprijs voor de plaatsing van een zonneboiler ergens tussen 3.500 en 5.000 euro. Dankzij de premies voor een zonneboiler kunnen de kosten voor jou een pak lager komen te liggen. Meer hierover verderop in dit artikel.

 

Prijs zonneboiler afhankelijk van aantal personen

Zoals reeds gezegd heeft het aantal personen in het huishouden een sterke invloed op de kosten voor het laten plaatsen van een zonneboiler. De prijs van een zonneboiler (opslagvat 150 liter) geschikt voor een huishouden van 1 à 2 personen bedraagt gemiddeld €2.500 tot €3.500 (inclusief plaatsing). Een zonneboiler (opslagvat 250 liter) geschikt voor een huishouden van 3 tot 4 personen kost gemiddeld € 4.000 – € 6.000 (inclusief plaatsing). Voor een huishouden van 5 à 6 personen kan je je verwachten aan prijzen tussen 5.000 en 7.000 euro (inclusief plaatsing).

Ben je op zoek naar een prijs en terugverdientijd op maat van jouw project?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Zonneboilers prijzen

 

De gemiddelde terugverdientijd

De terugverdientijd van een zonneboiler is voornamelijk afhankelijk van: subsidies, de efficiëntie van het systeem en de prijs van energie. Met een efficiënt systeem, dat goed georiënteerd is en goed afgestemd op je gezinssituatie, kun je meer energie besparen, waardoor de terugverdientijd korter wordt. Gemiddeld genomen moet je voor een standaard boiler in een huishouden van vier personen rekening houden met een terugverdientijd van 10 tot 16 jaar.

 

Voorbeeld terugverdientijd zonneboiler
Kostprijs boiler (4 personen, 4 m²) inclusief installatie: € 4.000
Premie via de netbeheerder (550 euro per m², maximaal 2.750 euro of 40% van de factuur): € 1.600
Gemeentelijke premies: € 100
Werkelijke kostprijs: € 2.300

Bij een gemiddelde besparing aan energiekosten per jaar van €150 bedraagt de terugverdientijd: 15,3 jaar. Ga je meer besparen (bijvoorbeeld 200 euro per jaar), dan is de terugverdientijd 11,5 jaar. Hoeveel de jaarlijkse besparing bedraagt, is sterk afhankelijk van de energieprijzen en het type brandstof waarmee je normaal je sanitair water verwarmt. Rekening houdend met inflatie en stijgende prijzen kan de terugverdientijd 1 tot 2 jaar korter zijn.

Soms adverteren verdelers van zonneboilers met terugverdientijden van vijf tot acht jaar maar zij gaan dan uit van energiebesparingen van € 300 per jaar. Dergelijke besparingen zijn misschien in het zuiden van Spanje mogelijk, maar niet in ons gematigde klimaat.

Ga naar het artikel “Premie zonneboiler” voor uitgebreide info en voorwaarden over deze financiële ondersteuning voor het kopen van een zonneboiler.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen